Лајчак: У октобру ће се знати колико је БиХ напредовала ка ЕУ

Министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак изјавио је да ће се у октобру, када Европска комисија објави редовни извјештај, знати колико је БиХ напредовала у европским интергацијама. Лајчак је нагласио да ЕУ подржава територијални интегритет БиХ, која је као цјелина потенцијални кандидат за чланство и као таква је потписала Споразум о стабилизацији и придруживању. Некадашњи […]

четвртак, 30 августа, 2012 / 14:28

Министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак изјавио је да ће се у октобру, када Европска комисија објави редовни извјештај, знати колико је БиХ напредовала у европским интергацијама.

Лајчак је нагласио да ЕУ подржава територијални интегритет БиХ, која је као цјелина потенцијални кандидат за чланство и као таква је потписала Споразум о стабилизацији и придруживању.

Некадашњи високи представник у БиХ је за "Еуроблиц" рекао да ЕУ жели помоћи БиХ у процесу приближавања Унији, те да је због тога Европска комисија предложила мапу пута са којом су се сагласили и босанскохерцеговачки политички лидери.

Он је истакао да БиХ треба и даље радити на испуњавању услова за затварање ОХР-а и додао да канцеларија високог представника није препрека на путу ка ЕУ.

Лајчак је, говорећи о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, навео да је увијек подржавао аутентичан демократски политички процес у БиХ, истичући потребу да се такав процес развија у складу са Уставом, законима, споразумима и правилима.