Лагумџија: За суштинске реформе у држави потребна снажна улога ЕУ и ЕК

Предсједник СДП-а БиХ Златко Лагумџија изјавио да је за суштинске реформе у БиХ потребна снажна улога ЕУ и Европске комисије, али и међународне заједнице у цјелини. Он је рекао данас да извјештај ЕУ о стању у БиХ "уопште није неочекиван", те да се "мање-више знало какав ће бити". "Очекујем да се на бази овог извјештаја […]

четвртак, 17 октобра, 2013 / 21:56

Предсједник СДП-а БиХ Златко Лагумџија изјавио да је за суштинске реформе у БиХ потребна снажна улога ЕУ и Европске комисије, али и међународне заједнице у цјелини.

Он је рекао данас да извјештај ЕУ о стању у БиХ "уопште није неочекиван", те да се "мање-више знало какав ће бити". "Очекујем да се на бази овог извјештаја и институције ЕУ и институције у БиХ више укључе како би заједно идентификовали план активности који би значио превазилажење таквог стања", рекао је Лагумџија новинарима у Сарајеву.

Он је предложио одржавање посебне сједнице Парламентарне скупштине БиХ на којој би се размотрио извјештај ЕУ и дали конкретни задаци Предсједништву БиХ и Савјету министара.

Лидер СДП-а нагласио је да би до новог састанка у Бриселу требало да буде постигнуто неко рјешење које би, прије свега, деблокирало и ставило у функцију Споразум о стабилизацији и придруживању, те омогућило кредибилну апликацију БиХ.

"Неопходан је политички договор којим би се рјешила суштина одлуке Сејдић-Финци, а онда можемо да рјешавамо и друге ствари које су саставни дио тога", оцјенио је он и додао да то првенствено значи отварање процеса мирења грађанског и националног у БиХ.

Он је за данас најавио састанке са представницима Европске комисије, од које очекује да преузуме "неку врсту лидерства у свом капацитету". "Ипак је ријеч о одлуци Европског суда за људска права и о нашем путу ка ЕУ. Сасвим је логично да од њих имамо један активнији однос", сматра Лагумџија.