Кустурица: Сарајево нема елиту, а ја користи од Андрићграда

Режисер Емир Кустурица изјавио је вечерас да га у Сарајеву тешко називају српским режисером због стихијског приступа историји и због тога што у том граду нема аутентичне елите. “Они који су вјеровали да су елите нису успјели да утичу на свој народ и да створе стварне услове за своју културу”, истакао је Кустурица. Он је […]

уторак, 1 априла, 2014 / 12:27

Режисер Емир Кустурица изјавио је вечерас да га у Сарајеву тешко називају српским режисером због стихијског приступа историји и због тога што у том граду нема аутентичне елите.

“Они који су вјеровали да су елите нису успјели да утичу на свој народ и да створе стварне услове за своју културу”, истакао је Кустурица.

Он је за Алтернативну телевизију рекао да и људи у Сарајеву који су се називали секуларним муслиманима нису утицали на развој културног живота.

“Доласком Алије Изебеговића на власт видјело се како ће проћи они који се понашају секуларно, односно они који вјерују у мултиетничност”, нагласио је Кустурица.

Говорећи о изградњи Андрићграда, Кустирица је рекао да је желио да га направи, јер вјерује у боље сутра.

“Активирао сам фондове, све што је потребно и остао без било какве зараде. Постао сам предмет расправе свих фрустрираних политичара, међу којима се истиче један из Вишеграда”, рекао је Кустурица.

Он је навео да овај пројекат називају мјестом пљачке, иако цифре и стварно стање показују сасвим супротно.

Кустурица је рекао да је и лидера СДС-а Младена Босића питао зашто га та странка прозива за нетранспарентност, иако имају свог човјека у савјету за изградњу Андрићграда.

“Он ми је рекао да је све то политика. До сада је у овај град уложено 33 милиона КМ, а изграђено је 28 хиљада квадрата. Фама по којој је све финансирала Владе Српске је лаж, јер је она уложила 7,2 милиона КМ, а Скупштина општине Вишеград нешто више од пет милона КМ”, појаснио је Кустурица.

Он је напоменуо да је фирма “Лотика” у изградњу Андрићграда уложила 2,9 милиона КМ, да је донација “Електропривреде Српске” 2,5 милиона КМ, Српске православне цркве 400.000 КМ, а кредитно задужење 13 милиона КМ.

“Вишеград као град је имао добит од Андрићграда 10 милиона КМ, што јасно говори о свему. Постоји уговор према ком једино ја на крају губим, јер након 30 година све иде у власништво општине Вишеград и Републике Српске”, закључио је Кустурица.0 КОМЕНТАРА

 1. Град у којем (најблаже речено..) примитивац Емир Хаџихафисбеговић представља врхунац интелектуалне елите (кантонални министар културе у једном од ранијих сазива..) дефинитивно НЕМА елиту.

 2. Nije meni toliko kkrivo što je taj grad gradjen onako kako je građen. Zla vremena, zao glavni baja pa nam sve ode nezaustavljivo niz brdo, a kočnice niko ne povlači.
  Meni je žao što je ime velikog čovjeka i velikog knjževnika zlupotrebljeno.
  Vjerovatno je to uradjeno što Andrić nema nasljednika, što niko nije mogao da stopira davanjre imena gradu koji je gradjen od pljačke naroda kojega je on volio i kojega je nazivao svojim.

  Da je taj grad napravljen legalno, privatnim parama dvojca M&E onako kako se gradila ćuprija na Drini, rekao bi svaka čast, ljudine.
  No, kako ova dva hohštaplera, napraviše to od harača , nije li bilo najbolje da se grad i zove tako-Haračgrad.

 3. Питање овом смећу од људи, почевши од ткз.harpera, преко „брадоње“ „dragoslav“račića“ до паћеника „prijedora“:
  зар ви нисте добили азил у федерацији? Како зрачите памећу, реците јавности, која вас обожава, има ли ишта добро у овој јебеној РС? Очигледно пред вас не треба стављати „есцајг“, јер свињама то није потребно. Идите чувајте овце, да макар имамо неке вајде од вас.

 4. Пројекте које ће донијети добро не треба нападати.Морамо једном изаћи из тог страначког калупа.Данас једна гледана ТВ кућа,славодобитно рече,како је тужилаштво као доказ,узело њен документарац.Не зна се ко је јаднији,та тв кућа или државно тужилаштво(Медџида) или држава?Тако је и један новинар с „Праге“ Медџиди предао материјал из 60 минута,као очигледан доказ.Послије тога,ујео вук магарца.Разумијем зашто Кусту не воли чешњак или зулко,удара их тамо гдје су најтањи(уџбеник из Историје,лекција поријекло),али ми нису јасни неки Срби(вјероватно због Емир).

 5. Грандиозна изјава „паћеника“ „prijedora“:
  „Meni je žao što je ime velikog čovjeka i velikog knjževnika zlupotrebljeno.
  Vjerovatno je to uradjeno što Andrić nema nasljednika, što niko nije mogao da stopira davanjre imena gradu koji je gradjen od pljačke naroda kojega je on volio i kojega je nazivao svojim.“
  Послије овога сви треба да позавидимо „приједору“ на његовој
  „сивој маси“! Шта ли је пјесник хтио да каже – јебем ли га ако знам?