Кустурица: Књига и филм о Достојевском

Прослављени српски редитељ Емир Кустурица најавио је да ће ускоро завршити писање романа "Драги мој Фјодор", а затим по књизи снимити филм о чувеном руском писцу Фјодору Достојевском и то у Русији. "Ја сам од оних Европљана који воле Русију. Ускоро ћу завршити роман о Достојевском, а потом ћу по њему снимити филм. То ћу […]

среда, 20 јула, 2011 / 18:53

Прослављени српски редитељ Емир Кустурица најавио је да ће ускоро завршити писање романа "Драги мој Фјодор", а затим по књизи снимити филм о чувеном руском писцу Фјодору Достојевском и то у Русији.

"Ја сам од оних Европљана који воле Русију. Ускоро ћу завршити роман о Достојевском, а потом ћу по њему снимити филм. То ћу учинити код вас. Нисам желио да започињем пројекте у Русији све док нисам био сигуран у успјех. Радити са Русима и за Русе, а немати успјеха, то је за мене потпуно недолично", рекао је Кустурица за руски лист "Известија".

Кустурица, који је био почасни предсједник протеклог филмског фестивала "Музика и биоскоп" у Риги, рекао је да је један од проблема преношења дјела Достојевског на филмско платно или екран у томе што су његови јунаци живјели у потпуно другачијим условима од оних у каквим живи данашња публика.

"Како објаснити дилему Раскољникова ’убити – не убити’ ако телевизија по цијели дан приказује лешеве на које нико не обраћа пажњу", каже Кустурица, наводећи да су руска и српска култура сасвим компатибилне.

Одговарајући на питање да ли је узнемирен због тога што Србија формално приступа западном свијету, он је рекао да "апсолутно није против Европе", већ да је против тога да Србија буде уклијештена између Истока и Запада и да се од "Срба праве ратни злочинци, а то није истина".

Он је нагласио да подржава филмове независне од Холивуда и да вјерује да "борба против Холивуда" има смисла без обзира на то какав ће бити њен исход, истичући да његов циљ "није уништење Холивуда, него његова промјена".

"Не можете им дозволити да поједноставе живот и кинематографију до стања хамбургера. Постоје два различита Холивуда. Један из 1940. и 50-их година као центар свјетског идеализма и садашњи који само извлачи корист из свега што му падне под руку. То је нехуман концепт. Боримо се за тај први Холивуд, против садашњег", рекао је Кустурица.

Кустурица је истакао да тржиште "не може бити стављено на мјесто Бога" и да не може све у животу да буде регулисано новцем и додао да вјерује у такмичење, а не у нови хладни рат те да је потребно изградити нови трећи поредак, различит од капитализма и комунизма.

Он је најавио и снимање два филма, комедије "Шума објешених лисица" и "Дивље руже, њежне руже", приче о вођи мексичке револуције Панчу Виљи којег ће играти Бенисио дел Торо.

Кустурица је поменуо и градњу "Андрићграда" у Вишеграду и рекао да себе сматра "савременом будалом".

"Волим ту дефиницију. Ја сам лик из руске књижевности, али не и из живота. Мој оптимизам се заснива на чињеници да не разумијем реалност. Када бих био реалиста видио бих около једну солидну катастрофу", рекао је Кустурица.Оставите одговор