У Млијечном путу уочен симбол бесконачности

Телескопи Европске свемирске агенције уочили су необичну структуру у Млијечном путу – огромне количине охлађеног материјала које формирају структуру налик симболу бескончности – ∞ Астрономи су досад видјели само дијелове ове структуре, али сада могу да је виде у цјелини. "Имамо нову и узбудљиву мистерију пред собом, у средишту наше сопствене галаксије", каже астроном Серђо […]

среда, 20 јула, 2011 / 19:06

Телескопи Европске свемирске агенције уочили су необичну структуру у Млијечном путу – огромне количине охлађеног материјала које формирају структуру налик симболу бескончности – ∞

Астрономи су досад видјели само дијелове ове структуре, али сада могу да је виде у цјелини.

"Имамо нову и узбудљиву мистерију пред собом, у средишту наше сопствене галаксије", каже астроном Серђо Молинари са Института за свемирску физику.

Научници претпостављају да овај прстен има температуру од 15 степени Келвина и да се врти око своје осе као чврста јединица.

Они су тако ђе примјетили да се јединица уврће нагоре и да је за то највјероватније одговорна гравитација најближе сусједне галаксије Андромеде, која је удаљена 2,5 милиона свјетлосних година.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор