Куса: Либија би могла постати нова Сомалија

ЛОНДОН – Бивши шеф либијске дипломатије Муса Куса, који је пребјегао у Велику Британију, упозорио је данас на ризик од избијања грађанског рата и могућност да његова земља постане "нова Сомалија". Куса, који је до прије 12 дана био на положају шефа либијске дипломатије, у свом првом обраћању јавности од доласка у Британију истакао је […]

уторак, 12 априла, 2011 / 12:45

ЛОНДОН – Бивши шеф либијске дипломатије Муса Куса, који је пребјегао у Велику Британију, упозорио је данас на ризик од избијања грађанског рата и могућност да његова земља постане "нова Сомалија".

Куса, који је до прије 12 дана био на положају шефа либијске дипломатије, у свом првом обраћању јавности од доласка у Британију истакао је да је јединство Либије од кључне важности у било којој врсти споразума.

"Позивам све да избјегну улазак Либије у грађански рат, који би довео до крвопролића и Либија би постала нова Сомалија. Одбијамо да подијелимо Либију. Јединство Либије је од кључне важности за свако рјешење и споразум", навео је Куса.

Његови коментари објављени су након што су побуњеници одбацили приједлог Афричке Уније за прекид ватре. Афричка Унија раније је саопштила да је Моамер Гадафи прихватио план, али јуче су његове снаге напале град Мисрату, који је једини под контролом побуњеника на западу Либије.

САД, Велика Британија и Италија су у више наврата позвале либијског лидера да оде са власти. Према плану Афричке Уније, поред хитне обуставе ватре, предложен је и почетак дијалога између владе и побуњеника, неометан проток хуманитарне помоћи и суспензија удара НАТО.

Међутим, НАТО, чија су мета удара прогадафијеве снаге, саопштио је да ће наставити са мисијама изнад Либије и да ће предузимати акције сваки пут када буде примијећена пријетња по цивиле.

Након осам седмица борби, прогадафијеве снаге недавно су одбациле побуњенике ка истоку дуж либијске обале, али је НАТО омео њихово даље напредовање.

Либијски министар за социјална питања Ибрахим Зарук ал Шариф рекао је да не може да коментарише Кусино саопштење док је бивши шеф либијске дипломатије "заробљен" у непријатељској земљи.

Куса је и некадашњи директор либијске обавјештајне службе и оптужен је за учешће у бомбашком нападу 1988. године у авиону америчке компаније "Пан Ам" изнад Локербија.

Откако је из Туниса стигао у Велику Британију налази се на непознатој локацији.