Обала Слоноваче: Обама позива на демократију!

АБИЏАН – Међународно признати предсједник Обале Слоноваче Аласане Уатара позвао је данас суграђане на уздржаност након драматичног хапшења његовог супарника Лорена Гбагбоа.  Уатара је најавио да је покренута истрага против Гбагбоа и обећао да ће судски процес бити фер те да је установљена и комисија за истину и помирење. Он је у телевизијском обраћању апеловао […]

уторак, април 12, 2011 / 12:30

АБИЏАН – Међународно признати предсједник Обале Слоноваче Аласане Уатара позвао је данас суграђане на уздржаност након драматичног хапшења његовог супарника Лорена Гбагбоа.

 Уатара је најавио да је покренута истрага против Гбагбоа и обећао да ће судски процес бити фер те да је установљена и комисија за истину и помирење.

Он је у телевизијском обраћању апеловао на становнике Обале Слоноваче да се "суздрже од свих видова репресалија и насиља".

Гбагбо се предао након војног напада на његову резиденцију у Абиџану. Телевизија је емитовала снимке Гбагбоа како сједи у соби, без видљивих повреда, и позива на окончање сукоба.

Он је изазвао кризу у Обали Слоноваче јер је упорно одбијао да призна резултате предсједничких избора одржаних 28. новембра прошле године и оде са власти.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун поздравио је хапшење Гбагбоа, истичући да је тиме окончан вишемјесечни непотребни сукоб те да ће свјетска организација подржати нову владу.

Амерички предсједник Барак Обама такође је подржао Гбагбово хапшење и позвао је наоружане групације у Обали Слоноваче да положе оружје како би биле појачане шансе за демократску будућност.

Према појединим извјештајима, злочине су чиниле Гбагбове, али и Уатарине присталице. УН посједује извјештаје у којима се наводи да је више од 1 000 људи убијено у сукобима, а најмање 100 000 побјегло из земље.

Шеф мировних снага у Обали Слоноваче Ален Ле Рој потврдио је да су Гбагбо и његова супруга под заштитом полиције УН у хотелу "Голф" у Абиџану. Ле Рој је изјавио да је шеф оружаних снага лојалних Гбагбоу позвао УН са жељом да положи наоружање.

Снаге лојалне Уатари покренуле су крајем марта офанзиву из свог упоришта на сјеверу земље након вишемјесечног политичког застоја. Како су се приближавали Гбагбовој бази у Абиџану, хеликоптери УН и Француске гађали су тешко наоружање, којим су Гбагбове снаге гађале цивиле.

Генерални секретар УН нагласио је да су мировне и француске снаге стриктно дјеловале унутар оквира резолуције с циљем заштите цивилног становништва. Он је изразио жељу да што је прије могуће разговара са Уатаром.

"Ово је крај поглавља које се није требало десити. Желимо да помогнемо у повратку стабилности, владавине закона и одговоримо на све хуманитарне и безбједносне проблеме", нагласио је Бан Ки Мун.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *