Кумрански рукописи на интернету

Израелске власти и Гугл поставиће на интернет 2.000 година старе Кумранске рукописе. Јеврејски библијски текстови, који се сматрају једним од највећих археолошких открића у прошлом вијеку, биће доступни бесплатно, као фотографије високе резолуције, од којих ће се прве на интернету појавити у наредних неколико мјесеци. Свици ће бити доступни на оригиналном језику и као преведен […]

уторак, октобар 19, 2010 / 17:14

Израелске власти и Гугл поставиће на интернет 2.000 година старе Кумранске рукописе.

Јеврејски библијски текстови, који се сматрају једним од највећих археолошких открића у прошлом вијеку, биће доступни бесплатно, као фотографије високе резолуције, од којих ће се прве на интернету појавити у наредних неколико мјесеци.

Свици ће бити доступни на оригиналном језику и као преведен текст.

Пнина Шор из израелског одсјека за антиквитете казала је да ће на тај начин оригинални рукописи бити очувани, а истовремено бити доступни широј јавности. Експерти су дуго критиковали чињеницу да само мали број људи има приступ свицима пронађеним 1947. у пећинама поред Мртвог мора.

Кумрански рукописи значајни су као потврда аутентичности Светог писма. У 11 пећина пронађено је око 380 текстова, од чега 100 библијских. Свици су били од папируса и коже, умотани у ланену тканину и потом смјештени у глинене ћупове. Претпоставља се да су настали у периоду од 163. прије нове ере до 233. године нове ере.

Већина текстова је на хебрејском језику, а мањи број је на арамејском језику.Оставите одговор