Кума донијела: Американци финансирају своју организацију да се у БиХ бори три године против корупције

Мисија ОЕБС-а у БиХ и Биро за борбу против међународне трговине дрогом и провођење закона Министарства спољних послова САД /ИНЛ/ најавили су нови трогодишњи пројекат чији циљ је оснаживање власти и грађана у БиХ у борби против корупције.

уторак, 15 јуна, 2021 / 16:20

Детаљи пројекта представљени су на састанку који је одржан путем интернета са представницима Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције и антикорупцијским тимовима из цијеле БиХ.

Пројекат финансира САД, а имплементираће га Мисија ОЕБС-а у БиХ. Састоји се од свеобухватне кампање подизања свијести јавности о посљедицама корупције и о томе шта грађани могу учинити да је спријече.

Кампања подизања свијести јавности биће осмишљена да помогне и подстакне грађане да препознају и одбаце све облике коруптивне праксе и да надлежним тијелима власти пријаве сваку злоупотребу са којом се буду суочили, саопштено је из ОЕБС-а.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Катлин Кавалец је истакла да овај пројекат подиже њихов рад на спречавању корупције на виши ниво тиме што грађанима и пореским обвезницима БиХ даје информације и алате који су им потребни да инсистирају на одговорности јавних институција и званичника.

Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон подсјетио је да корупција умањује економски раст, представља препреку развоју, те да због тога пружају подршку напорима попут овог да се спријечи незаконито богаћење, ојачају истраге и процесуира корупција.