Куда иду паре од струје: Болница, Епархија и спортски клубови

Скупштина акционара Хидроелектрана на Требишњици и Електропривреде Републике Српске донијела је Одлуку о расподјели добити и донација у вриједности од 1 250 000 марака. Највише средстава добио је Добротворни фонд “Михајло Лабало” који гради болницу у Невесињу, те Епархија Захумско-херецговачка и приморска и спортски клубови и културне организације из источне Херцеговине, Лакташа и Бањалуке. Притисак […]

недеља, 17 новембра, 2013 / 10:19

Скупштина акционара Хидроелектрана на Требишњици и Електропривреде Републике Српске донијела је Одлуку о расподјели добити и донација у вриједности од 1 250 000 марака.

Највише средстава добио је Добротворни фонд “Михајло Лабало” који гради болницу у Невесињу, те Епархија Захумско-херецговачка и приморска и спортски клубови и културне организације из источне Херцеговине, Лакташа и Бањалуке.

Притисак јавности и указивање на чудну расподјелу средстава по партијској линији из претходних година дао је резултат, па је управа ХЕТ-а и Електропривреде ове године нешто равномјерније и праведније расподјелила донације и средства од добити.

Ипак и ове године средства су дијељена по партијској линији организацијама и клубовима који су блиски власти и извршним директорима.

Тако је у области спорта ХЕТ 100 000 марака донације дао миљенику Фудбалском клубу “Леотар”, којим је до оставке руководио Лука Петровић, а 50 000 марака Рукометном клубу “Леотар” којим управља извршни директор ХЕТ-а за производњу Љубомир Зотовић.
Кошаркашки клуб “Хео” и Рукометни клуб “Херцеговац” који су блиски извршном директору за финансије Љубу Вуковићу, добили су укупно 70 000 марака, док је Тениски клуб “Младост” из Бањалуке добио 15 000 марака.

“Средства се дијеле по Правилнику и упутствима које менаџменту ХЕТ- достави надлежни орган, а нама је то додијелио Надзорни одбор. Настојали смо да што праведније расподијелимо средства корисницима који су стекли законско право да аплицирају” каже Марко Митровић, директор ХЕТ-а.

Хет је расподијелио укупно 742 000 донација. Из области културе и образовања првих седам ставки намијењено је Епархији Захумско-херецговачкој и приморској, која је добила највише – 99 000 маракла, од чега је 60 000 намијењено обнови цркава и манастира, а 10 000 издавању музичког ЦД Николе Пејаковића.

“Ова управа је донијела овакве одлуке, нека друга би можда другачије расподијелила средства. Увијек ће бити незадовољних и оних који нису добили средства, али најважније је да је све урађено по закону” истиче Митровић.

За похвалу је што је ХЕТ обезбиједио 150 000, а Електропривреда 100 000 марака Добротворном фонду “Михајло Лабало” за завршетак болнице у Невесињу.

Електропривреда је расподијелила 582 000 марака на 82 удружења и клуба из цијеле Републике Српске, а највише их је са подручја Крајине, Источног Сарајева и источне Херцеговине.0 КОМЕНТАРА

  1. …Тениски клуб “Младост” из Бањалуке добио 15 000 марака.

    Било би занимљиво видети колико чланова окупља овај клуб, и њихова презимена!
    Случјно знам да у Бањалуци 2-3 клуба окупља преко 500 дјеце и афирмисаних спортиста, а нису добили никад ништа или безначајне мрвице.
    Чак су избацивани на улицу…

  2. Elektroprivreda gradi i finansira sve drugo samo ne ono što treba. Grade bolnice, škole, stadione, bezvezne zgradurine, teniske terene, asfaltiraju puteve, finansiraju stranke, zapošljavaju cele armije stranačkih vojnika, drže na platnom spisku kojekakve bezvezne fudbalere, kopšarkaše i odbojkađe lokalnih klubova, koji se naravno nikada ne pojavljuju na radnom mestu.
    Umesto toga su morali izgraditi sami hidroelektrane na Drini i drugim rekama a ne da naše prirodne resurse daju stranim okupatorima.