Ердоган са Курдима, за историју: Ми смо браћа, Турска је ваша земља

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган поручио је приликом данашње посјете Дијарбакиру, граду на југоистоку земље са претежно курдским становништвом, да су Турци и Курди, али и други народи у тој земљи одувијек били и да ће остати браћа, преноси агенција Анадолија. "Дијарбакир је братски град. Ми смо одувијек били браћа и тако ће остати заувијек. […]

недеља, 17 новембра, 2013 / 12:13

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган поручио је приликом данашње посјете Дијарбакиру, граду на југоистоку земље са претежно курдским становништвом, да су Турци и Курди, али и други народи у тој земљи одувијек били и да ће остати браћа, преноси агенција Анадолија.

"Дијарбакир је братски град. Ми смо одувијек били браћа и тако ће остати заувијек. Заувијек смо једни уз друге", рекао је турски премијер у обраћању грађанима тог града.

Ердоган је говор започео ријечима реномираног пјесника Сезаија Каракоца да "Дијарбакир не припада само Турцима, Курдима и Арапима, већ припада свима нама".

Напомињући да су владари прије неколико стотина година утврдили границе, Ердоган је изјавио да се нико не може умијешати у њихове односе, чак ни у њихову заједничку историју, цивилизацију и будућност.

Такође је подсјетио становнике да и они имају велику одговорност. Рекао је и да жели да Дијарбакир буде посредник и водич у новом процесу и додао да неће дозволити да једнопартијске владавине доминирају јужноисточном Анадолијом. Ердоган је наагласио важност процеса разоружавања успостављања трајне стабилности на југоистоку Турске и на сјеверу Ирака.

Турска влада постигла је раније споразум у посредним преговорима са вођом РПК (Анадолија је назива терористичком организацијом) Абдулахом Оџаланом, који се налази на издржавању затворске казне, а којим се предвиђа разоружавање припадника те организације и њихово напуштање територије Турске, што је у великој мјери и испоштовано.