KУД Идијоти

У свим мојим школама су ме учили да је послије робовласништва постојало неколико друштвених уређења, и то: феудализам, капитализам и социјализам. С обзиром да ми се чини да је све и једно од њих пропало, питање дана гласи: у којем смо се то друштвеном уређењу сада обрели и зелен бостан обрали, послије свих могућих транзиција,реформација, […]

четвртак, 14 априла, 2011 / 09:20

У свим мојим школама су ме учили да је послије робовласништва постојало неколико друштвених уређења, и то: феудализам, капитализам и социјализам.

С обзиром да ми се чини да је све и једно од њих пропало, питање дана гласи: у којем смо се то друштвеном уређењу сада обрели и зелен бостан обрали, послије свих могућих транзиција,реформација, интеграција и осталих зајебанција ?

А као одговор у којем то „изму“ данас живимо и преживљавамо, као најразумнији се нуди – идиотизам…

Дефиниција идиота има сијасет, али се мени некако највише допада она која тврди да је идиот „особа која се не зна заштитити од уобичајених опасности“…

Идиотизма, дакако, највише има у политици.

Но, како сам већ и обећао, о политици нећу више ни словца, јер сам током својих политичких ангажмана заиста идиотски вјеровао да је маса, то јест квантитет, ипак кадра да изњедри и нешто квалитета, за какву-такву заштиту од више него уобичајених опасности.

Зато ћу се позабавити оним малим идиотизмима који ипак живот значе.
Јер, са идиотизмом ћете суочити чим завршите школе у којима су вас потпуно погрешно подучавали вриједностима које нећете пронаћи у стварном, све идиотскијем животу.

Напримјер, ако сте послије уобичајених седам-осам година завршили медицину, успјели да се запослите и тако одрадите радни и специјалистички стаж, тек тада ћете се суочити са идиотизмом који вам неће дозволити да радите уколико прије тога не збавите лиценцу Љекарске коморе.

Ако сте дипломирани правник, неће вам ваљати пос`о у државним органима ако на „стручном испиту“ поново не положите све оно што сте већ једном положили на правном факултету.

Ако сте, не дај Боже, рачуновођа, не рачунајте на себе уколико се нисте одазвали семинару или се нисте претплатили на часопис ничим изазваног и никоме потребног Савеза рачуновођа.

Дакле, каквим год ви знањем или способностима располагали, све то објесите мачку о реп, уколико вас прије тога не изедукује, пропита и прању руку послије јела подучи групица оних који су се „први сјетили“, те сходно томе себе у разноразне коморе, савезе и уз накнаду комисије уградили.

Све док вам они не потврде ваше званичне школске квалификације, ви сте један обични идиот.

А тек нотари, дике моје….е, они су ми омиљени, крунски доказ цијеле ове теорије…

Тек пред њима ћете се осјећати посљедњим идиотом, јер ће исти,чак и у најбаналнијем уговору, половину текста посветити сами себи: те како су утврдили ко сте и шта сте, те како су вас подучили да то што радите море бит` не ваља, са посебним нагласком на то како су се оградили од ваших могућих будалаштина за које они, а посебно њихова имовина, неће сносити никакву одговорност…

А мене је, како изгледа, на правном факултету збиља учило разним глупостима: те да је уговор израз моје слободне, а не нотарове воље, те да уговор, бива, могу сачинити и пред свједоцима који нису нотари, и још свакаквих идиотизама који, на сву срећу, без нотара више не важе.

Рецимо, учило ме и томе да куповина новина на киоску представља неформални, усмени уговор између мене и продавача, који сам могао да закључим потпуно сам.

Данас, на трафикама са стрепњом затражим чак и жваку, јер ме лијепо стра` да ми са друге стране не саопште како могу да је добијем, али под условом да ми је нотар претходно сажваће.

Ма, страх ме је и прднути, јер се може десити да ми неко истог часа за исту чинидбу затражи и лиценцу одговарајуће гасне коморе.

Сума сумарум и алзо дакле, наш постојећи поредак је саздан на нама као обичним или фах-идиотима,неспособним да се сами заштитимо од уобичајених опасности, и неуобичајено великог броја обер-идиота, који нас, бива, штите од нас самих.

А постоји и категорија тзакозваних недостижних идиота.

То су они који дошли извана да у овој „мрачној комори Европе“ управљају и са нама и са нашим обер-идиотима, али при томе нису достижни нашем правном поретку, а тиме ни одговорности за сваки идиотизам који предложе или направе.
Рјешавајући питање доброг наслова за овај текст, сјетих се имена горе наведене панк групе, које не само да одговара, већ чак и поставља и питање свакоме ко се не осјећа способним за заштиту од уобичајених опасности.0 КОМЕНТАРА

 1. Dvije stvari mi odmah padaju na pamet:
  1. Serija „Mile protiv tranzicije“
  2. Pjesma od Riblje Corbe“Kako je lepo biti glup“ koja se svojevremeno publici u Boriku veoma svidjela.

  P.S.
  А мене је, како изгледа, на правном факултету збиља учило разним глупостима: те да је уговор израз моје слободне, а не нотарове воље, те да уговор, бива, могу сачинити и пред свједоцима који нису нотари, и још свакаквих идиотизама који, на сву срећу, без нотара више не важе.
  Vama je profesor sigurno bio poznati Dr.FU MU!