Кривични закон БиХ: Затвор за ширење мржње на интернету

БАЊА ЛУКА – Ширење националне мржње, позивање на вјерско или етничко насиље, као и други видови компјутерског криминала измјеном Кривичног закона БиХ биће строго кажњавани и за ова дјела предвиђене су казне и до 20 година затвора. Генерални секретар Министарства правде БиХ Јусуф Халилагић рекао је да је Савјет министара БиХ усвојио измјене и допуне […]

уторак, септембар 8, 2009 / 14:09

БАЊА ЛУКА – Ширење националне мржње, позивање на вјерско или етничко насиље, као и други видови компјутерског криминала измјеном Кривичног закона БиХ биће строго кажњавани и за ова дјела предвиђене су казне и до 20 година затвора.

Генерални секретар Министарства правде БиХ Јусуф Халилагић рекао је да је Савјет министара БиХ усвојио измјене и допуне Кривичног закона БиХ међу којима и оне које се тичу рачунарског криминала.

"Нови члан каже да ће ако неко изазива вјерску, националну и етничку нетрпељивост и раздор бити кажњен затвором од једне до пет година. Такође је речено да ако неко злоупотријеби службени положај на овај начин биће кажњен затвором до 10 година, а ако је због тога дошло до нереда насиља или других посљедица по било који народ у БиХ, биће кажњен затвором од три до 20 година", рекао је Халилагић.

Он је истакао да је ова измјена Кривичног закона рађена у сарадњи са домаћим и међународним правним експертима, међу којима је и ОЕБС и ОХР.

У Кривичном закону БиХ до сада није било одредби које се тичу кривичних дјела рачунарског криминала, осим оних којима је прописано кажњавање за дјечју порнографију и повреду ауторских права.

Према Међународној конвенцији о сајбер криминалу, коју је БиХ ратификовала још 2006. године, свака чланица је дужна да у национално право угради одредбе по којима је намјерно помагање или подстрекавање на извршење неког преступа катрактерисано као кривично дјелоОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *