Kрајишник издржава казну В. Британији

ХАГ – Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник пребачен је у Велику Британију на издржавање казне затвора од 20 година на коју је правоснажно осуђен 17. марта, објављено је данас у Хагу. Крајишник је проглашен кривим за учешће у удруженом злочиначком подухвату, чији је циљ био измјена етничког састава територија под српском контролом […]

уторак, септембар 8, 2009 / 14:14

ХАГ – Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник пребачен је у Велику Британију на издржавање казне затвора од 20 година на коју је правоснажно осуђен 17. марта, објављено је данас у Хагу.

Крајишник је проглашен кривим за учешће у удруженом злочиначком подухвату, чији је циљ био измјена етничког састава територија под српском контролом и драстично смањење броја несрпског становништва.

Првостепеном пресудом од 27. септембра 2006. године, Крајишник је био осуђен на 27 година затвора.

Жалбено вијеће му је казну умањило, прогласивши га кривим за депортације, присилно премјештање и прогоне муслиманских и хрватских цивила, укључујући жене, дјецу и старије особе.

Ови злочини су, како је утврђено, почињени у периоду од априла до децембра 1992. године у општинама Зворник, Бањалука, Сански Мост, Соколац, Прњавор, Братунац, Бијељина, Босанска Крупа и Трново.

Жалбено вијеће је укинуло претходну осуду за убиство, истребљење и прогоне, са изузетком депортација и присилног премјештања.

Момчило Крајишник је у притвору Трибунала био од 3. априла 2000. године када су га снаге СФОР-а ухапсиле на Палама. Суђење је почело 3. априла 2004. године и у току 314 судских дана саслушано је 93 свједока Тужилаштва, 25 свједока одбране, те шест свједока Судског вијећа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *