Крајишник поднио захтјев за пријевремено пуштање из затвора

Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник, кога је Хашки трибунал осудио на 20 година затвора, поднио је том суду захтјев за пријевремено пуштање на слободу, потврдио је Срни његов брат Мирко Крајишник. Захтјев, који је Момчило Крајишник поднио прије десет дана, проистекао је из иницијативе коју је поднијело Министарство правде Велике Британије, у […]

понедељак, јун 13, 2011 / 19:13

Некадашњи предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник, кога је Хашки трибунал осудио на 20 година затвора, поднио је том суду захтјев за пријевремено пуштање на слободу, потврдио је Срни његов брат Мирко Крајишник.

Захтјев, који је Момчило Крајишник поднио прије десет дана, проистекао је из иницијативе коју је поднијело Министарство правде Велике Британије, у којој он издржава казну.

"Министарство правде Енглеске предложило је Хашком трибуналу да Момчило Крајишник, као лице које издржава казну у тој земљи, пријевремено буде пуштен. Хашки трибунал је обавијестио мог брата да је примио тај захтјев и сугерисао му да аплицира по том приједлогу, што је он и учинио ", рекао је Мирко Крајишник.

Он је објаснио да поднесена апликација, поред молбе за пуштање на слободу која се придодаје извјештају које је направило британско Министарство правде, садржи и извјештај енглеског адвоката задуженог за притворске, односно затворске случајеве.

"У том захтјеву Момчило је приложио и једну анализу о претходном рјешењу којим је одбијен његов захтјев за пуштање на пријевремену слободу на пола издржане казне, за шта је поднио захтјев прошле године. У тој анализи образложио је ставове суда као неосноване и навео да нема кривице одговорности. Сада чекамо шта ће даље бити", рекао је Мирко Крајишник.

Адвокатски тим Момчила Крајишника саопштио је да је Крајишник, према британским законима, стекао право за пријевремено пуштање на слободу.

Уз захтјев за пријевремену слободу, Крајишник мора предочити мишљење власти земље у коју ће се вратити о томе како ће на јавност и политичку ситуацију дјеловати његов повратак из затвора. С обзиром да се Крајишник жели вратити на Пале, одлучио је да се у вези с тим питањем обрати свим нивоима власти у БиХ, наводи се у саопштењу његовог тима.

Момчило Крајишник осуђен је због удруженог злочиначког подухвата за депортацију и прогон цивилног становништва, која су учиниле друге особе 1992. године у девет општина и БиХ.

Крајишник је у затвору од 3. априла 2000. године. Прво је био у Хагу, а потом је пребачен у Енглеску.Оставите одговор