Ковачевић: Бранићемо закон о државној имовини

Помоћник министра правде Републике Српске Никола Ковачевић рекао је да ће Српска искористити све могућности да одбрани Закон о статусу државне имовине која се налази на територији РС, а под забраном је располагања. Уставни суд БиХ одлучио је да упути тај закон у јавну расправу како би донио коначну одлуку о његовој уставности. Ковачевић је […]

уторак, 16 августа, 2011 / 15:24

Помоћник министра правде Републике Српске Никола Ковачевић рекао је да ће Српска искористити све могућности да одбрани Закон о статусу државне имовине која се налази на територији РС, а под забраном је располагања.

Уставни суд БиХ одлучио је да упути тај закон у јавну расправу како би донио коначну одлуку о његовој уставности.

Ковачевић је подсјетио да је Уставни суд БиХ одлучио да се о Закону о статусу државне имовине која се налази на територији РС а под забраном је располагања проведе јавна расправа с тим што је позвао геодетске управе оба ентитета да прије јавне расправе дају стручно мишљење у вези с тим законом.

"Ми се свакако спремамо за тај закон на највишем могућем нивоу. Укључићемо све еминентне стручњаке да одбранимо тај закон јер сматрамо да он по природи ствари припада у надлежност Уставног суда РС", рекао је Ковачевић Срни.

Он је подсјетио да је тај закон прошао цијелу процедуру, да је ишао у Вијеће народа РС на одлучивање о процедури заштите виталног националног интереса, те да је предсједник РС, у складу са уставним овлаштењима, указом прогласио тај закон.

"Кад се то све завршило и кад је прошло све потребне процедуре у складу са уставом и пословником Народне скупштине РС, на сам дан кад је закон требало да ступи на снагу високи представник налогом је обуставио примјену тог закона", рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да је сам термин "налог" непознат у праву.

Располагање државном имовином која се налази на територији РС је под ОХР-овом забраном од 2005. године, када је забрану наметнуо тадашњи високи представник Педи Ешдаун.

Посланици у Народној скупштини РС су 14. септембра 2010. године усвојили Закон о статусу државне имовине која се налази на територији РС.

Тадашњи потпредсједник Дома народа парламента БиХ и предсједник Странке демократске акције БиХ (СДА) Сулејман Тихић покренуо је поступак пред Уставним судом БиХ са захтјевом за поништење Закона.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко 5. јануара ове године издао је налог којим је ставио под забрану Закон до доношења коначне одлуке Уставног суда БиХ./