Косово: Ускоро до пуне сагласности о споразуму са КФОРом

Шеф преговарачког тима Србије у дијалогу са Приштином Борко Стефановић рекао је да је са предсједницима српских општина на сјеверу Косова близу пуне сагласности о споразуму Владе са КФОР-ом. "На састанку није било дисонантних тонова. Имам утисак да смо веома близу постизања пуне сагласности, као и да су држава и грађани на истом задатку", рекао […]

субота, 6 августа, 2011 / 22:39

Шеф преговарачког тима Србије у дијалогу са Приштином Борко Стефановић рекао је да је са предсједницима српских општина на сјеверу Косова близу пуне сагласности о споразуму Владе са КФОР-ом.

"На састанку није било дисонантних тонова. Имам утисак да смо веома близу постизања пуне сагласности, као и да су држава и грађани на истом задатку", рекао је Стефановић послије састанка са предсједницима српских општина са сјевера Косова у Лепосавићу.

Стефановић је послије скоро трочасовног састанка са предсједницима општина рекао да сматра да сви, и грађани и држава, имају задатак да очувају јединство и навео да ће Влада увијек бити на располагању својим грађанима, преносе београдски медији.

Представници Владе и КФОР-а постигли су договор да на административним прелазима Брњак и Јариње не буде цариника из Приштине ни припадника специјалних јединица РОСУ.

Како је најављено, споразум ће важити до 15. септембра и забраниће постојање такозване царине на административним прелазиме Јариње и Брњак.

Представници Срба са Косова нису до састанка прихватили споразум, тврдећи да је договор Београда и КФОР-а непрецизан и да не предвиђа која ће роба моћи да улази на Косово.

Како је раније најављено, сједница скупштине четири општине сјевера Косова биће одржана у уторак у Лепосавићу, до када барикаде неће бити уклоњене.

На консултацијама представника четири општине, одржаним током дана у Звечану, потврђена је сагласност да се јединицама Кфора и даље омогући слобода кретања.