Кошарац: Мектић нема појма каква је безбједносна ситуација

Предсједник Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац увјерен је да у БиХ постоји довољно позитивних законских прописа који уређују област борбе против тероризма, али да не постоји спремност у полицијским агенцијама на нивоу БиХ и Тужилаштву БиХ да се на адекватан начин суоче са проблемом борбе против тероризма. "Овдје није […]

петак, 11 децембра, 2015 / 10:11

Предсједник Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац увјерен је да у БиХ постоји довољно позитивних законских прописа који уређују област борбе против тероризма, али да не постоји спремност у полицијским агенцијама на нивоу БиХ и Тужилаштву БиХ да се на адекватан начин суоче са проблемом борбе против тероризма.

"Овдје није проблем у донесеним законима, него је проблем у томе да ли постоји спремност у полицијским агенцијама на нивоу БиХ и Тужилаштву БиХ да буду имплементирани", рекао је синоћ у Сарајеву Кошарац новинарима након посебне сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ посвећене информацији о безбједности, односно о тероризму у БиХ, коју је раније утврдио Савјет министара и која је означена као тајна.

Према његовим ријечима, видљиви су били напори неких да кажу да не постоје јасно дефинисане процедуре, што није тачно.

"СНСД ту има јасан став – нема потребе за новим законским рјешењима него треба примјењивати постојећа законска рјешења и повећати степен координације међу полицијским агенцијама", нагласио је Кошарац.

Он истиче да не треба генерализовати све, али треба смоћи политичке снаге и одговорности да се имплементирају позитивни законски прописи који су усмјерени на координацију свих полицијских агенција у БиХ на спречавању и сузбијању тероризма.

"Тежи се ка неким другим процесима доношења неких законских рјешења која ће да дају много јачи значај неких других агенција, што је за СНСД неприхватљиво", поручио је Кошарац.

Према његовом мишљењу, информација Савјета министара БиХ потпуно је штура и пуна оперативних података, али се не види шта надлежне безбједносне агенције на нивоу БиХ конкретно чине и превентивно и шта чине на сузбијању тероризма.

"На сједници /синоћ/ требало је да буде присутан главни тужилац Тужилаштва БиХ да га питамо зашто нико није одговарао за напад на премијера Србије Александра Вучића, зашто нико није договарао за терористичке нападе у Зворнику и Рајловцу. Ми немамо оквалификовано кривично дјело напада на Полицијску станицу у Завидовићима", навео је кошарац.

Наглашавајући да је БиХ земља апсурда, Кошарац је запитао како је могуће да се након терористичког напада у Зворнику данас не зна ко је приведен, ко је одговоран, ко је плаћао, ко је планирао и ко је стајао иза свих тих терористичких напада.

"Немамо информацију и да ли је неко одговарао, ко је одговоран и ко је планирао терористички напад у Рајловцу. Како је могуће да постоји информација да су се у БиХ вратили људи који су били на ратишту у Сирији, да и данас шире идеје по БиХ, а да при томе Тужилаштво БиХ не реагује, а имамо Кривични закон БиХ који јасно говори о томе", истакао је Кошарац.

Он сматра да ни министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић и директори полицијских агенција на нивоу БиХ не знају каква је безбједносна ситуација у БиХ.

"Она није задовољавајућа. Постоји веома велики степен ризика и одређених безбједносних изазова с обзиром на појачан степен екстремистичких и радикалних потенцијалних терористичких активности у БиХ", рекао је Кошарац.Оставите одговор