Корисници АјФона тужили Епл

Више од 27.000 корисника телефона АјФон у Јужној Кореји, тужило је локалном суду америчку копманију Епл. Они оптужују произвођача АјФона да је прекршио приватност корисника тог уређаја прикупљајући информације о њиховом кретању. Због тога захтијевају одштету од око 26 милиона долара. Сваки од подносилаца тужбе тражи од компаније Епл одштету од милион вона (око 932 […]

четвртак, 18 августа, 2011 / 17:25

Више од 27.000 корисника телефона АјФон у Јужној Кореји, тужило је локалном суду америчку копманију Епл.

Они оптужују произвођача АјФона да је прекршио приватност корисника тог уређаја прикупљајући информације о њиховом кретању. Због тога захтијевају одштету од око 26 милиона долара.

Сваки од подносилаца тужбе тражи од компаније Епл одштету од милион вона (око 932 долара).

У компанији су одбили да коментаришу тужбу, саопштава агенција АП.

Ова нова, колективна тужба, услиједила је након што је суд у Јужној Кореји, средином јула ове године, пресудио у корист британски програмера који су открили да АјФоне тајно биљежи информације о својим корисницима.

Без обзира на то што је Епл одмах након тужбе предузео одговарајуће кораке у вези са рјешавањем тог проблема, суд у Јужној Кореји је по тужби једног адвоката пресудио компанији да плати одштету од милион вона (665 евра).

Када је уплата "легла", адвокат је рекао да то није крај и да ће ускоро услиједити колективна тужба.

Претходних дана преко Интернета су се анкетирали корисници АјФона који сматрају да је компанија Епл угрозила њихову приватност.