Помјерамо планове у производњи струје

Влада Републике Српске усвојила је данас ребаланс електроенергетског биланса Српске за ову годину, према којем, планирана производња електричне енергије износи 5.586 гигаватчасова што је за 3,59 одсто више од билансом планираних количина. Министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић рекао је новинарима да планирана производња електричне енергије у термоелектранама износи 3.310 гигаватчасова, а у хидроелектранама […]

четвртак, 18 августа, 2011 / 17:01

Влада Републике Српске усвојила је данас ребаланс електроенергетског биланса Српске за ову годину, према којем, планирана производња електричне енергије износи 5.586 гигаватчасова што је за 3,59 одсто више од билансом планираних количина.

Министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић рекао је новинарима да планирана производња електричне енергије у термоелектранама износи 3.310 гигаватчасова, а у хидроелектранама 2.225 гигаватчасова.

Ковачевић је навео да је, према усвојено ребалансу, као резултат плана производње, планиран и већи вишак електричне енергије – 1.520 гигаватчасова, или за 17,52 одсто више у односу на биланс.

Он је додао да је ребалансом предвиђено да планирана производња угља у овој години износи 4,29 милиона тона и у односу на биланс већа је за 4,52 одсто.

Ковачевић је нагласио да су количине у ребалансу увећане због повећања производње угља у Руднику и термоелектрани "Угљевик".

Према његовим ријечима, Влада је у функцији скупштине акционара разматрала приједлог расподјеле нето добити и покрића губитака зависних предузећа из састава Мјешовитог холдинга "Електропривреда РС" за прошлу годину.