Консултације у Предсједништву БиХ за новог мандатара

Лидер ХДЗ 1990 Божо Љубић изјавио је након консултација у Предсједништву БиХ да ће ова странка заједно са ХДЗ-ом БиХ можда већ сутра предложити кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ. Љубић није желио потврдити да ли је ријеч о Борјани Кришто, о чему је раније говорио лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић, наводећи да ће Човић […]

четвртак, 2 јуна, 2011 / 16:55

Лидер ХДЗ 1990 Божо Љубић изјавио је након консултација у Предсједништву БиХ да ће ова странка заједно са ХДЗ-ом БиХ можда већ сутра предложити кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Љубић није желио потврдити да ли је ријеч о Борјани Кришто, о чему је раније говорио лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић, наводећи да ће Човић сутра у Сарајево такође доћи на консултације и бити у прилици да прецизира ко је кандидат.

Он је новинарима потврдио да ће кандидат сигурно бити из ХДЗ-а БиХ.

Љубић је оцијенио да ће, ако ПредсједнишТво БиХ консензусом дође до једног приједлога за предсједавајућег Савјета министара, то бити добар сигнал да се дошло близу договора о формирању власти у БиХ.

Он је нагласио да је и даље највећа одговорност на лидерима политичких странака парламентарне већине која још није формирана на државном нивоу.

Љубић је поновио ранији став да би власт на државном нивоу требало да чине странке са већинским изборним легитимитетом три конститутивна народа у БиХ.

Према нерпотврђеним информацијама, сутра би у Предсједништву БиХ требало да буде одржана конференција за новинаре на којој би чланови Предсједништва требало да обавијесте јавност о резулататима данашњих и сутрашњих консултација о будућем предсједавајућем Савјета министара БиХ.

Од 13 парламентарних странака које су позване на консултације о кандидату за предсједавајућег Савјета министара БиХ, које ће бити обављене данас и сутра, учешће је потврдило 12, док је Странка за БиХ обавијестила Предсједништво БиХ да неће учествовати.

Првог дана у консултацијама учествује осам странака. До сада су обављене консултације са представницима Савеза за бољу будућност БиХ, Партије демократског прогреса, Хрватске странке права, Демократске народне заједнице, Демократског народног савеза, Народне странке "Радом за бољитак" и ХДЗ 1990.

СДП-Лагумџија: Иако ми припада мјесто мандатара, спреман сам на шири консензус

Предсједник СДП-а БиХ Златко Лагумџија истакао је данас током сусрета са предсједником Хрватског народног вијећа фра Луком Маркешићем да је питање ротације у будућности потребно законски прецизирати да би се избјегло да оно постане тема политичких неслагања и различитих интерпретација.

Из СДП-а је саопштено да су саговорници сагласни да овој странци припада мјесто предсједавајућег Савјета министара БиХ и да се владајућа већина на нивоу БиХ мора окупити око конкретног програма интегрисања БиХ у ЕУ и НАТО.

Лагумџија је истакао да сматра да њему као предсједнику СДП-а БиХ припада мјесто предсједавајућег Савјета министара БиХ, али да је спреман, да би релаксирао укупне прилике у БиХ и отворио простор за стварање ширег концензуса, понудити кандидата за предсједавајућег из реда хрватског народа.

Фра Лука Маркешић дао је пуну подршку имплементацији изборних резултата и формирању власти на државном нивоу предвођену СДП-ом.

СНСД: На челу Савјета министара треба да дође Хрват

СНСД сматра да на чело Савјета министара БиХ треба да дође Хрват из ХДЗ БиХ, као хрватске странке која је добила највише гласова Хрвата, изјавила је потпредсједница СНСД Нада Тешановић након консултација у Предсједништву БиХ.

Тешановићева је истакла да СНСД сматра да ротација по националности на овој функцији треба да постоји као што је постојала и у бившој Југославији што је одговарало свима.

Она је изразила наду да за предсједавајућег Савјета министара БиХ неће бити изабран Хрват из СДП-а.

Лијановић-Платформаши: Сутра ћемо дати свог кандидата

Предсједник Народне странке "Радом за бољитак" Младен Иванковић Лијановић изјавио је након консултација у Предсједништву БиХ да ће се потписници платформе сутра одлучити за једног кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ, те потврдио да је он један од кандидата.

Према незваничним информацијама, осим Лијановића, Стјепана Крешића и Анте Домазета, кандидати платформаша су и Борис Тихи и Стипе Прлић.

Лијановић је рекао новинарима да странке потписнице платформе и даље остају при ставу да Савјет министара треба да формирају ентитетске парламентарне већине.

Он је најавио да ће састанак о кандидату за предсједавајућег Савјета министара бити одржан сутра у 13.00 часова.

ДНС: Подржаћемо кандидата из редова два ХДЗ-а

Потпредсједник Демократског народног савеза (ДНС) Младен Симић изјавио је након консултација са члановима Предсједништва БиХ да ова странка неће имати свог кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ, те да ће подржати кандидата из два ХДЗ-а.

Симић је рекао новинарима да је странка донијела закључак да овај пут, поштујући принцип ротације, Устав и БиХ онакву каква јесте, предсједавајући Савјета министара треба да буде легитимни представник хрватског народа.

"ДНС ће то подржати у Представничком дому и Дому народа гдје ће наступати заједно са Клубом Савеза независних социјалдемократа", додао је Симић.

ХСП: Желимо да СНСД уважи чињеницу да и други имају кандидате из редова хрватског народа

Предсједник Хрватске странке права Звонко Јуришић рекао је да странке потписнице платформе имају четири-пет потенцијалних кандидата из реда хрватског народа за предсједавајућег Савјета министара БиХ и да ће поподне представници "платформаша" разговарати с њима.

"Међу њима су Младен Иванковић-Лијановић, Стјепан Крешић и Анто Домазет", рекао је Јуришић након консултација са члановима Предсједништва БиХ о предсједавајућем Савјета министара.

Он је навео да платформаши желе да и друге странке, а прије свих СНСД, уваже чињеницу да имају кандидата из реда хрватског народа.

"До недјеље ће о томе са лидером СНСД-а Милорадом Додиком разговарати предсједници СДА Сулејман Тихић и СДП-а Златко Лагумџија и ако СНСД уважи чињеницу да платформаши, који су у Федерацији БиХ формирали власт, имају 17 посланика у Представничком дому и седам делегата у Дому народа парламента БиХ, мислим да ће врло брзо бити именован предсједавајући и формиран Савјет министара", рекао је Јуришић.

Он је нагласио да су "платформаши" спремни и за ширу коалицију са СДС-ом и два ХДЗ-а, али не под условом да мјеста у Савјету министара припадну искључиво ХДЗ-овима.

"Ми на то нећемо пристати. Из платформе можемо узети све што одговара странкама из Републике Српске, прије свега СНСД-у и спремни смо да прихватимо оно што би СНСД имао да угради у ту платформу", поручио је Јуришић.

ДНЗ: Рационално би било да мандатар буде из редова "платформаша"

Предсједник Демократске народне заједнице БиХ Рифат Долић рекао је након консултација са члановима Предсједништва БиХ, да не зна колико је у овом тренутку рационално да се одржавају ове консултације, јер нема дефинисане парламентарне већине.

"ДНЗ је у опозицији и ми нећемо имати свог кандидата за предсједавајућег Савјета министара. У зависности од тога ко ће бити кандидат и какав ће бити концепт парламентарне већине, зависиће хоћемо ли подржати мандатара и његов концепт", рекао је Долић.

Он сматра да предсједавајући Савјета министара треба да буде из хрватског народа и да би можда рационално било да он буде из реда "платформаша".0 КОМЕНТАРА

  1. Ми се боримо за Хрвате више него што се они боре за себе. Епилог ове приче ће да буде договор муслимана и Хрвата, Срби ће да извисе. Најављује се пристанак СДП- а да предсједавајући СМ буде из једног ХДЗ- а, али сада дакле траже оно на шта смо ми типовали и што нам је пријеко потребно, а то је Министарство спољних послова. Ако се они договоре, ми ћемо испасти главни кривци за то што није формирана власт на бе ха нивоу. ПРЕСТАНИТЕ ДА ГЛУМИТЕ АДВОКАТА ХРВАТИМА и браните само интересе РС кроз ова министарства која треба да припадну Србима. Можда би и Министарство одбране било од велике важности због архива и потребе за тим због хашке приче!

  2. snsd nije ni došao na vlast da brani interese Srpske, naprotiv.Da je totalno uništi u svakom pogledu:ekonomski duhovno, demografski, …To su i uradili.Ostalo im je da nas unište i teritorijalno, uvođenjem trećeg entiteta.
    I, kada je bio u širokom na utakmici, kada su vikali:ubij srbina, to se nije odnosilo na njega.Opominjali su ga na preuzetu obavezu da nas uništi.

Оставите одговор