Конкретни приједлози за Бању Луку за период 2016 – 2020. године

Развој Бање Луке је задњих година у стагнацији, развојем град све више заостаје за Бијељином, али и за мањим срединама као што су Тешањ, Дервента или Градачац.

понедељак, септембар 26, 2016 / 07:36

Пише: Дражен Милосављевић

Стиче се утисак да смо се помирили с таквим развојем ситуације, те да пасивно посматрамо, чекајући да дођу нека боља времена. Резултати пописа становништва су били довољан повод за увођење вандредног стања, али смо их брзо „гурнули под тепих“ и забављамо се периферним темама.

Као грађанин Бање Луке заинтересован за будућност града крајње добронамјерно желим понудити конкретне приједлоге свим одборницима и будућем градоначелнику:

1) ИЗБОР НАЧЕЛНИКА ОДЈЕЉЕЊА ГРАДСКЕ УПРАВЕ ПУТЕМ ЈАВНОГ КОНКУРСА, транспарентног и на званичном сајту Града доступног за коментаре свих грађана представљених именом и презименом, уз претходно добијен приступ на основу идентификације.

Неки ће рећи да градоначеник треба да бира сараднике, „јер је он одговоран за њихов рад“. Да се не лажемо, овдје нико никада није одговарао за катастрофалне резултате. Град морају да воде најбољи, а не они које крезуби, полуписмени, јефтиним ручком корумпирани бирају на основу квалитета предизборне забаве и бајковитости оног који обећава. На исти начин примати и нове раднике у администрацију и то само у крајњој нужди.

2) УВОЂЕЊЕ ЈАВНИХ САСЛУШАЊА ГРАДОНАЧЕЛНИКА, НАЧЕЛНИКА ОДЈЕЉЕЊА И ОДБОРНИКА У СКУПШТИНИ ГРАДА (ОСИГУРАЊЕ ТРАНСПАРЕНТНОСТИ РАДА)

Бесмислен је приједлог референдума о раду градоначелника. Сви наведени морају у континуитету да „полажу рачуне“ грађанима, да на јавном саслушању у Дому омладине сваког првог у мјесецу одговарају директно на питања новинара и заинтересованих грађана, с тим да би сваки пут други одборници долазили на сучељавање с новинарима и грађанима, али сваки од њих обавезно једном у кварталу. На тај начин ће се све неправилности и злоупотребе на вријеме идентификовати и ријешити. Свака информација везана за функционисање Града мора бити доступна свим грађанима.

3) УВОЂЕЊЕ ИНСТИТУЦИЈЕ МЕНАЏЕРА ГРАДА

Јапанца или Нијемца, који је руководио привредним колективима с неколико хиљада запослених, поставити за менаџера Бање Луке и дати му уговором годишњу плату од 1,2 милиона КМ, уз линеарно повећање за сваки износ Буџета изнад 150 милиона КМ. Менаџер ће имати задатак да повећа приходе града, осмисли програме за развој привреде и запошљавање.

4) СМАЊЕЊЕ РАСХОДА ЗА ЛИЧНА ПРИМАЊА С 37 МИЛИОНА КМ НА 22 МИЛИОНА КМ (ОДМАХ!)

Небитан је модел који ће примјењивати нови челни људи града, да ли ће смањивати лична примања, отпуштати раднике, комбинацијом ове двије опције или на неки трећи начин. Тренутно Буџет града постоји да би запослени примили редовне плате, тако да је градска администрација сама себи сврха, док су потребе грађана у другом плану. За радницима Чајавеца, Инцела, Фруктоне, Мљекаре,… нико није пустио сузу, па зашто би неко ламентирао над судбином административних радника? Подразумијева се да се ради о најстручнијима, па они најбољи не морају да брину да ће баш они бити вишак, а они који су вишак лако ће наћи посао кад се понуде на тржишту рада.

5) ОСЛОБОЂЕНИХ 15 МИЛИОНА КМ ДАТИ СВАКЕ ГОДИНЕ ЗА ИНФРАСТРУКТУРНЕ ПРОЈЕКТЕ, ПО 7,5 МИЛИОНА КМ ЗА УРБАНО И РУРАЛНО ПОДРУЧЈЕ

Најмногољуднија мјесна заједница у Српској (Старчевица) са 7,5 милиона КМ може ријешити све инфраструктурне потребе (нова школа, нови вртић, спортска дворана, тениски терени за мали фудбал, реонска пијаца). Најмање 20% Буџета града усмјерити за инфраструктурне потребе.

6) УВОЂЕЊЕ ЕЛЕКТРОНСКЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ, УЗ РЕДУКЦИЈУ БРОЈА ЗАПОСЛЕНИХ У ГРАДСКОЈ УПРАВИ НА 1 ЗАПОСЛЕНИ/1000 СТАНОВНИКА ДО 2020. ГОДИНЕ

У тексту „Балтичка школа за Републику Српску“ писао сам о сјајним рјешењима у Естонији. У администрацији те земље ради три и по пута запослених него у Градској управи Бање Луке. Увели су електронску јавну управу под слоганом „Компјутере не можете корумпирати“.

7) ОСМИШЉАВАЊЕ ПРОГРАМА ПРЕБАЦИВАЊА АДМИНИСТРАТИВНИХ РАДНИКА У ПРИВРЕДУ

Град би привредницима три године плаћао доприносе за све новопримљене раднике које је претходно град запошљавао.

8) ОСНИВАЊЕ ФОНДА ЗА ФАСАДЕ, КРОВОВЕ И ЛИФТОВЕ

У Буџету града за 2017. године планирати 3 милиона КМ, 2018. године 2 милиона КМ, а сваке наредне по 1,5 милион КМ. Средства би се пласирала преко ИРБ по симболичној каматној стопи. Равноправно би могли конкурисати и власници приватних кућа и заједнице етажних власника. Пројектом аплицирати за средства из ЕУ фондова, у циљу постизања боље енергетске ефикасности. Тиме бисмо смањили увоз енергената и аерозагађење, побољшали есететику града, поправили квалитет живљења. Уколико су недоступна средства ЕУ, Град би учествовао 30%, а 70% грађани кредитним средствима, уз симболичну камату.

9) УВОЂЕЊЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ГРАДСКОГ АРХИТЕКТЕ

Да не буде забуне, не преписујем, већ сам исто предложио у Програму Листе независних кандидата „Сви за Бањалуку“ 2012. године. И тада је било касно, али опет нужно потребно да се поправи што се поправити да (бар кроз боје фасада по квартовима које би град субфинансирао или кредитирао), али и у циљу планског развоја нових насеља, те доношења генералног урбанистичког плана за Бању Луку.

10) ПОДИЗАЊЕ СПОМЕНИКА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Ова ставка би могла или морала да се нађе под редним бројем 1, јер тиме показујемо поштовање према онима који су нам омогућили да данас у миру и релативној слободи живимо у овом граду. Посебно би се пажња морала усмјерити према мајкама и очевима који су изгубили синове у рату, бар симболично материјално, али њима јако битно нематеријално, људски.

11) ОСНИВАЊЕ ГРАДСКОГ САОБРАЋАЈНОГ ПРЕДУЗЕЋА

Бања Лука је једини већи град у региону који нема своје саобраћајно предузеће. Непосредно након истека постојећих уговора с приватним превозницима цјелокупан градски саобраћај мора преузети новоосновано градско саобраћајно предузеће, уз строгу контролу пословања од стране градских органа, те субвенције од стране града на начин да мјесечне карте не буду скупље од 20 КМ за раднике, а 10 КМ за омладину, незапослене и пензионере. На тај начин битно ћемо смањити саобраћајне гужве и загађење града издувним гасовима аутомобила, а превоз ће бити доступан свим категоријама становништва.

12) ДОВРШЕТАК ИСТОЧНОГ ТРАНЗИТА ИЗМЕЂУ ОБИЛИЋЕВА И СТАРЧЕВИЦЕ

Битно ће се смањити саобраћајне гужве, олакшаће се проток возила између два транзита, а естетски ће се побољшати изглед овог дијела града.

13) ИЗГРАДЊА НОВОГ МОСТА У НЕПОСРЕДНОЈ БЛИЗИНИ ИЛИ НА МЈЕСТУ ЗЕЛЕНОГ МОСТА ДО 2020. ГОДИНЕ уз суфинансирање од стране Владе РС и Путева РС, јер се ради о битној комуникацији која повезује два транзита. Осим тога, у сваком четворогодишњем мандату Бања Лука мора добити најмање један нови мост, довршити мостове у Чесми и Пријечанима, те изградити најмање један мост у насељу Долац.

14) ИЗГРАДЊА НОВИХ ШКОЛСКИХ ОБЈЕКАТА У НАСЕЉИМА СТАРЧЕВИЦА, ЧЕСМА И ПРИЈЕЧАНИ, ТЕ РЕНОВИРАЊЕ СВИХ ДРУГИХ

Град би овај приједлог реализовао у сарадњи с Министарством образовања, на начин да град сноси трошкове израде пројекта, куповине земљишта на Старчевици и обезбјеђења инфраструктуре, а министарство саму изградњу двије школе.

15) ИЗГРАДЊА НОВИХ ВРТИЋА У ГРАДУ, СВАКЕ ДРУГЕ ГОДИНЕ ПО ЈЕДНОГ КАПАЦИТЕТА 250 ДЈЕЦЕ, АЛИ И ОТВАРАЊЕ ВРТИЋА МАЊИХ КАПАЦИТЕТА КРОЗ ЈАВНО-ПРИВАТНО ПАРТНЕРСТВО

Такође, град мора дати субвенције, те омогућити бесплатан боравак за дјецу из породица са троје и више дјеце, као и бесплатан боравак за свако друго дијете у претшколској установи из исте породице, уколико су примања родитеља испод прописаног лимита.

16) ИЗГРАДЊА СПОРТСКИХ САЛА КАПАЦИТЕТА 500 – 1000 ГЛЕДАЛАЦА У НАСЕЉИМА ЛАУШ И СТАРЧЕВИЦА, сличних постојећем објекту у Лазареву. У склопу објеката могли би се планирати и друштвени домови и просторије мјесних заједница. Знатно би се побољшали услови за развој професионалног и рекреативног спорта.

17) ИЗГРАДЊА ЈЕДНОГ НОВОГ ПАРКА У БАЊОЈ ЛУЦИ СА ТРИМ СТАЗАМА ЗА РЕКРЕАТИВЦЕ И СПРАВАМА ЗА ВЈЕЖБАЊЕ

Слични садржаји могу се осмислити и у склопу „Акване“.

18) ИЗГРАДЊА СИСТЕМА ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ОТПАДНИХ ВОДА

Аплицирати за средства ЕУ фондова, како би се ријешио проблем. Уколико се мора властитим средствима, направити план финасирања како би се пројекат завршио најкасније до 2024. године.

19) ПИТКА ВОДА ЗА СВЕ НА ПОДРУЧЈУ БАЊЕ ЛУКЕ, КАНАЛИЗАЦИЈА ЗА СВЕ У УРБАНОМ ДИЈЕЛУ

Питка вода и канализација морају бити приоритет кад су у питању средства града. Још увијек имамо ситуацију да нису ријешена ни на1,5 до 2 км од Трга Крајине.

20) ИЗГРАДЊА КОНГРЕСНО–ХОТЕЛСКОГ ЦЕНТРА НА ЛОКАЦИЈИ НЕКАДАШЊЕ МЉЕКАРЕ

Исти је већ уцртан регулационим планом „Алеја – Центар“, али га је потребно у сарадњи с Владом РС и изградити, с тим да бисмо хотел градили кроз јавно-приватно партнерство. Тиме Бања Лука стиче услове да постане регионални конгресни центар, јер је приближно једнако удаљена од Сарајева, Београда, Загреба, Сплита.

21) ОБАВЕЗНО ОБРАЗОВАЊЕ НЕЗАПОСЛЕНИХ НА ЕВИДЕНЦИЈИ ЗАВОДА ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ

Годинама слушамо како млади ништа не раде, сједе по кафићима, „краду Богу дане“. Та истина се може мијењати привредним напретком, али и обавезом да се млади дошколују, побољшавају своје биографије, те конкурентност на тржишту рад у замјену за здравствено осигурање. Градски оци требају понудити законско рјешење Влади РС, а потом обезбједити простор, те умјесто својих непотребних административних радника запослити професоре информатике, енглеског и њемачког језика. На тај начин ће се смањити број незапослених високообразованих на бироу, а ниво образовања становништва Бање Луке, па и других средина расти.

22) ОСНИВАЊЕ СЛУЖБЕ ЗА ТУЂУ ЊЕГУ И ПОМОЋ, СЛУЖБЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТЕШКИХ ХРОНИЧНИХ БОЛЕСТИ, ТЕ СЛУЖБЕ ЗА ПАЛИЈАТИВНУ ЊЕГУ У ОКВИРУ ДОМА ЗДРАВЉА

Оснивањем ових служби бисмо олакшали живот инвалидним лицима, али и онима у терминалном стадију малигних и других тешких хроничних оболења. Што је још битније, континуираним праћењем параметара здравља свих становника града учинили бисмо значајно на превенцији и раној дијагностици хроничних (првенствено кардиоваскуларних и малигних) болести које доводе до радне неспособности и инвалидитета, а чија терапија кошта много више од новца уложеног на превенцију. Како се ради о великим средствима, битну улогу у финансирању мора играти ФЗО и Министраство здравља, а вјероватно се могу добити средства за пројекте од влада развијених земаља. На овај начин бисмо запослили и незапослене докторе медицине и његоватеље, чији рад кошта много мање од цитостатика.

23) СТАВЉАЊЕ БАЊАЛУЧКОГ УНИВЕРЗИТЕТА У ФУНКЦИЈУ РАЗВОЈА ГРАДА

Између Града и Универзитета ће се успоставити тијесна сарадња, а струка и знање, првенствено у области грађевине, екологије и пољопривреде, ставиће се у службу Града.

24) СТАВЉАЊЕ РЕГИОНАЛНЕ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ У ФУНКЦИЈУ РАЗВОЈА ПРИВРЕДЕ

Градоначелник, градски менаџер, представници регионалне Привредне коморе и најзначајнији привредници морају да путују по региону, братским градовима, Европи, Русији, али и земљама које су припадале Покрету несврстаних, у циљу привредне сарадње и пласмана наших производа на друга тржишта, првенствено у области прерађивачке производње и производње здраве хране. У том смислу улогу медијатора мору одиграти Бањалучани из дијаспоре.

25) ОСИГУРАТИ ПОГОДНОСТИ ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ, ПРВЕНСТВЕНО ДОМАЋЕ И НАШИХ ЉУДИ ИЗ ДИЈАСПОРЕ

Бања Лука, као административни центар Српске, може битно утицати и на републичке власти како би се смањиле тензије, осигурала политичка и правна сигурност инвеститорима. Чињеница је да је ове године достигнут рекорд кад је у питању штедња у БиХ говори нам о несигурности потенцијалних инвеститора. Град има ограничене могућности у стварању општег амбијента, али може промовисати предности Бање Луке као што су најнижа цијена електричне енергије, бесплатна додјела земљишта или простора у индустријској зони, плаћање доприноса сваком послодавцу који преузме радника из администрације, једна од најнижих цијена рада у Европи, непосредна близина и саобраћајна повезаност са ЕУ. Постоји могућност да се привуку инвеститори који већ посједују привредне погоне у Тешњу, Градачцу, Дервенти, Инђији и градски оци имају задатак да им осигурају боље услове.

26) ПОТПУНА РЕОРГАНИЗАЦИЈА ЦЕНТРА ЗА РАЗВОЈ СЕЛА И СТАВЉАЊЕ У ФУНКЦИЈУ РАЗВОЈА ПОЉОПРИВРЕДЕ И ОСТАНКА МЛАДИХ НА СЕЛУ, АЛИ И МИГРАЦИЈА ГРАД – СЕЛО

Центар за развој села треба реорганизовати, а сва средства (умјесто на подстицаје и плате запослених) усмјерити на куповину модерне механизације која би се бесплатно дала на кориштење пољопривредницима с подручја Бање Луке, уз обавезу да дио произведене хране донирају за потребе јавних кухиња. Такође, у сарадњи с

Пољопривредним факултетом, Град би организовао обавезно континуирано савјетовање и обуку пољопривредника имплементацију модерних метода производње здраве хране. У том смислу, у сарадњи с регионалном Привредном комором, Град ће осмислити систем модерног задругарства, уз планску производњу хране, обезбјеђивање пласмана до прерађивача и крајњих корисника. Помоћ тражити од наших представника у Израелу у вези изградње система наводњавања, а затим аплицирати за средства из приступних ЕУ фондова. Од платоа Мањаче можемо начинити нови Влашић, кад је у питању овчарство. У том смислу град може донирати овце житељима овог краја, уз њихову обавезу да за сваку овцу по једно јагње осигурају за даље донације града. Тиме бисмо увећали сточни фонд на територији Бање Луке и омогућили останак на селу. Свим пчеларима кроз задругарство Привредна комора ће обезбједити откуп и пласман производа на друга тржишта. Такође, производне погоне отварати у сеоским срединама, како би се становништво задржало на том подручју (супротно оном што је рађено у социјализму).

27) ОТВАРАЊЕ РЕОНСКИХ ТРЖНИЦА У НАЈВЕЋИМ ГРАДСКИМ НАСЕЉИМА

Свакодневно смо свједоци присуства двадесетак жена у јутарњим часовима у центру насеља Обилићево, које продају прехрамбене производе у нужди да се заради бар симболично и преживи од данас до сутра. Реонска тржница у поменутом насељу је постојала и одлично функционисала, али је сахрањена због интереса власника хипермаркета и новог власника „Тржнице“. У насељима Лауш, Старчевица, Обилићево, Борик, Нова Варош и Лазарево град ће обезбједити простор и хигијенске услове за рад реонских тржница на које би искључиво прехрамбене производе, под строгом инспекцијском контролом, продавали директно произвођачи, јер ми данас купујемо од препродаваца храну сумњивог квалитета и хемијске исправности. На тај начин ћемо по нижој цијени куповати квалитетну, здраву, органску храну, произведену на територији нашег града, што ће омогућити пољопривредницима да опстану. Они свакако држави плаћају доприносе као да су самозапослени.

28) УТРОСТРУЧЕЊЕ КАПАЦИТЕТА ЈАВНИХ КУХИЊА („Бања Лука – град без гладних људи“)

У сарадњи с пољопривредницима којима град даје бесплатно на кориштење модерну механизацију и бесплатне стручне услуге обезбједити храну потребе јавних кухиња. Срамотно су мали капацитети и чињеница да постоје људи на листи чекања. Контактирати стране хуманитарне организације које ће значајно финансирати рад јавних кухиња.

29) РЕОРГАНИЗАЦИЈА И КОНТИНУИРАНИ МОНИТОРИНГ РАДА ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД

У првом реду односи се на израду социјалне карте становништва. Путем Центра промовисати солидарност пројектом „Помози свом комшији“, којим би се организовале заједнице етажних власника како би помогли људима у стању социјалне потребе, старим и инвалидним лицима услугама снабдијевања храном и лијековима, али и куповином хране и огрева.

30) УСВАЈАЊЕ ПРОЈЕКТА „БАЊА ЛУКА – ГРАД БЕБА“

У оквиру Буџета планирати 4% средстава за реализацију овог пројекта и провођење пронаталитетне политике, која сада не постоји. Свака мајка из породице чији приходи не прелазе унапријед договорени лимит (нпр. 20 000 КМ годишње) током прве године живота дјетета од Града би добијала 100 КМ мјесечно за прво, 200 за друго, 300 за треће, 400 за четврто дијете итд., уз линеарно повећање ове накнаде пропорционално расту Буџета. Преостала средства из Буџета усмјерити на самоодрживост вишечланих породица на селу (донација животиња, саднице воћа, сјемена) и за куповину монтажних кућа за све породице са четворо и више дјеце које немају адекватан смјештај. Претходно уредити градско земљиште на периферији и плацеве додијелити овим породицама.

31) СТИМУЛАЦИЈА ЗАПОШЉАВАЊА ТРУДНИЦА

Свједоци смо мобинга, пријетњи отказом у случају трудноће, уцјена и условљавања при запошљавању жена. Град ће донијети пројекат субвенције доприноса свим послодавцима који у радни однос приме труднице. Растом буџетских прихода исти пројекат урадити и за особе старије од 35 година без дана стажа у радној књижици.

32) ПРЕДАЈА БАНСКОГ ДВОРА И ДРУГИХ ОБЈЕКАТА И ИНСТИТУЦИЈА КУЛТУРЕ УМЈЕТНИЦИМА

Град ће формирати „Културно-умјетничко вијеће“ у чији састав ће ући најзначајнији умјетници људи из културног живота града, предати им на управљање институције културе, али и повећати средства намјењена овој области. Не за лична примања, већ за организацију манифестација.

33) ВРАЋАЊЕ РАДИО БАЊАЛУКЕ ГРАДУ

Данас свака мања општина посједује радио станицу. Нажалост, Бања Лука не, јер је радио узурпиран с вишег нивоа. У наредне четири године вратити градски радио уз минимална улагања. Радио би био отворен за грађане, организовао би свакодневно контакт емисије у којима би грађани износили своје ставове и проблеме везано за функционисање Града, али и били адекватно информисани о раду градске администрације.

34) ИЗГРАДЊА КОНЦЕРТНЕ ДВОРАНЕ (у сарадњи с Владом РС)

Ради се о инвестицији која не може бити приоритет у ситуацији када грађани немају питку воду и канализацију, али размишљамо оптимистички, рачунамо да ће буџетски приходи расти до 2020. године, али и на значајна средства од Владе РС.

35) ПОТПИСИВАЊЕ УГОВОРА О СТИПЕНДИРАЊУ НАЈДАРОВИТИЈИХ ЂАКА И СТУДЕНАТА

Град би за 50 најдаровитијих (поред већ постојећих стипендија) осигурао значајнија средства, помогао стручно усавршавање на предстижним универзитетима, уз уговорну обавезу да стипендисти по завршетку школовања најмање десет година буду на располагању привредним субјектима и институцијама на нивоу града.

36) ОСНОВНЕ И СРЕДЊЕ ШКОЛЕ КАО БАЗА ЗА РАЗВОЈ ВРХУНСКОГ СПОРТА УЗ ИСТОВРЕМЕНО ФИНАНСИРАЊЕ АМАТЕРСКОГ И РЕКРЕАТИВНОГ СПОРТА

База за стварање врхунских рукометаша РК Борац, репрезентативаца, била је данашња школа „Иво Андрић“, првенствено захваљујући једном човјеку. У наредном периоду свака школа може бити база за стварање врхунских спортиста, али и будућих академаца који ће спорт конзумирати рекреативно. Настава физичког васпитања не може бити вријеме за слободне активности или за неке друштвене игре због недостатка спортских терена. У том смислу постоји могућност да се осмисли програм за све школе на нивоу града, да се запосле незапослени професори физичке културе који би организовали ваннаставне спорске активности, првенствено тренинге кошарке, одбојке и рукомета. Такође, Град може расписати тендер за суфинансирање четири теретане с најбољим условима, при чему мјесечна накнада за све рекреативце не би прелазила 20 КМ. Осим мањих спортских дворана на Лаушу и Старчевици, сваке године Бања Лука може добити по један отворени спортски терен, али и нове бициклистичке стазе. Изградњом новог парка побољшаћемо услове за рекреативно бављење спортом.

37) РЕОРГАНИЗАЦИЈА РАДА ТУРИСТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ БАЊЕ ЛУКЕ

Ријека Врбас мора имати централно мјесто у туристичкој понуди Бање Луке. Вожња дајаком уз симболичну цијену биће нешто по чему је Бања Лука позната страним туристима. Наравно, предуслов је изградња система за пречишћавање отпадних вода, као и уређење обала Врбаса. Постоји значајан простор за развој спортског риболова и брдског бициклизма и привлачење туриста из цијеле Европе. Између Понира и Трешњика потребно је направити бициклистичке стазе. На платоу Мањаче, али и Пониру постоји шанса за изградњу скијалишта за становништво Бање Луке, постављање мањих ски лифтова. Изградњом конгресног центра имаћемо и конгресни туризам. На сеоском подручју (нпр. Крупа на Врбасу) даље развијати сеоски туризам, на Мањачи и према Бронзаном Мајдану етно села. Бања Лука се може у земљама ЕУ промовисати као град стоматолошког туризма. Постоји простор да се Бања Лука начини европском престоницом естетске хирургије.

38) ПРОМОЦИЈА ЗДРАВЉА У САРАДЊИ СА ЗАВОДОМ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ

Обавезно присуствовање предавањима о правилној исхрани, рекреацији, превенцији хроничних и полно преносивих болести за све незапослене на евиденцији Завода за запошљавање у замјену за здравствено осигурање.

39) РАДНЕ АКЦИЈЕ „САДИМО И ГРАДИМО“

Град би организовао радне акције током којих би грађани Бање Луке волонтерски поправили оштећења степеништа по насељима и посадили нове саднице дрвећа и воћа гдје год постоји простор.

40) ВРАЋАЊЕ МЈЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА У ФУНКЦИЈУ

Грађанима се мора приближити ниво одлучивања и рјешавања проблема. Тренутно су мјесне зајендице обесмишљене, у пракси угашене, без икаквог реалног утицаја на планирање и трошење средстава из Буџета.

Ако мислите да је нереално, написаћу да естонски град Тарту, други по величини у тој земљи, има 103 924 становника (два пута мање од Бање Луке) и буџетске приходе 149,02 милиона евра (скоро два и по пута више од Бање Луке). Не ради се о Њемачкој или другој привредној велесили, већ о земљи с 1,2 милиона становника, с којом се можемо поредити и од које можемо преписивати. Тарту је универзитетски центар Естоније, а убједљиво највећа расходовна ставка у Буџету града јесте образовање. У тексту „Балтичка школа за Републику Српску“, објављеном на порталу фронтал.рс уочи 9.1.2013. године писао сам о естонској администрацији са свега 150 запослених, електронској управи (којом су свели на минимум корупцију) и бесплатном градском превозу у главном граду Талину.

*Дио приједлога које данас износе кандидати за одборнике и градоначелника изнио сам са сарадницима још 2012. године у Програму листе независних кандидата „Сви за Бањалуку“.

ПРЕДИЗБОРНА САТИРА: ИНТЕРВЈУ СА РАЈКОМ ВАСКОВИЋЕМ, КАНДИДАТОМ ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКА БАЊЕ ЛУКЕ 2020. ГОДИНЕ

 

 35 КОМЕНТАРА

 1. Ево видиш која је овај Дражен будала?

  Није важно да ли је зајебанција овај његов паметни текст, али поражавајућа је чињеница да данас 22 године после рата, Бањалука тек треба да ријеши систем снадбијевања питком водом, да изгради колекторе и систем пречишћавања отпадних вода, то је иначе рак рана свих општина Републике Српске, поготово већих градова и насеља.

  Зашто ово пишем?

  Зато што је Дражен, могао још као старији студент 2012 године бити одборник зелених, нама требају неки који гризу, видите како добро ради овај мали из ПДП, јачи је од све опозиције у БЛ заједно.

  Замислите онда некад Дражена који гризе,какав Дроњак и курац, пише, има иза себе идеологију, идеју и неизраубован програм,значи, не само капацитет без идеологије и програма, као овај мали из ПДП.

  Зашто зелени, Дражен учио за доктора, значи хуманиста, зелени, наши зелени у ЕУ држе фондове за еколошку инфраструктуру и дају новас само земљама гдје се зелени питају.

  Он је једини БЛ могао нешто обећати и остварити, али будала умјесто да се активира, кад већ воли политику, он сере по зеленим на Фронталу, радећи за говна?

  Значи, лијепо звучи Дражене оно, треба ријешити системски водоснадбијевање града, колекторе, систем пречишћавања отпадних вода……

  Мислиш да то нису знали у градској управи и влади, знају, тражили су-што ти рече-АПЛИЦИРАЛИ, али курцу аплицирај, да ти је генијална апликација, паре ће добити само они који имају зелене у парламентима и власти, таман да им апликација није ни до кољена, некој апликацији града, или државе која нема зелене у парламентима.

  П.С. Гдје су нпр. обећаних Голићкиних 35 милиона евра за рјешавање регионалних депонија које најави прије пет година?

  Није то једина прича, напротив, било је ту још много пројеката,колектори, пречистачи, насипи……….. значи, пута десет се могло добити за задњих пет година, већином бесповратно, али???????

  Нема,недају зелени и тачка, људи мислили да ће Голићка и влада са нама радити, они по свом, е таман толико је и добила, значи 0 марака.

  Неће добити ништа ни Радојичић, поготово не као грант, неће ни кредит, јер кредитну солвентност му је давно потрошио Гаврановић, зар не?
  Срећа му је па има Мила иза себе.

  Знате када ће се ови проблеми почети рјешавати озбиљно и убрзано, тек кад догодине зелени буду у НСРС и дио нове владе.

  До тада од мене препорука свим градским и општинским властима Српске, „припремајте пројекте из области еколошке инфраструктуре који одговарају савременим стандардима, видио сам ове године правећи студију, да ни трећину немате спремну, све кад би било новца?“

  Лако ћемо ми за апликације кад као парламентарна зелена партија уђемо у Бриселу у ЕГП- савез зелених партија Европе, савез који су дио владе ЕУ и имају пресудан утицај у Стразбуру.

 2. Чуди ме да Дражена не засврби овај мој коментар, за остале из партија разумијем, шта имаш расправљати о чињеницама, оне су такве и другачије не може бити да се на главу насадиш, зар не?

  Њихов коментар би могао само да потврди како су зелени Српске, ипак једино сигурно национално и морално рјешење, да зелени Српске управо нуде правну, праведну, чисту, запослену и културну, односно, нормалну државу.

  Ово више написах због тога што неки „наши срби“ пређоше у сарајевске мултиетничке партије, све тврдећи да немају са ким у Републици Српској направити нормалну државу.

  Ево ових дана ћете ме на више медија чути, видјеће ти разни мултиетничарипо задатку ,као и остале партије и партијице, да Срби и сви грађанаи у Републици Српској имају са ким нормалну државу направити.

  Такође ће то чути и видјети људи у Федерацији.

  Одговорно тврдим да су зелени једина мултиетничка странка и деценијама ће тако остати у Републици Српској и Федерацији.

  Због чега смо једнини стварно мултиетнички?

  Због идеологије и јасног програма.

  Сви Срби, Бошњаци, Хрвати и остали грађани БиХ хоће мир, правну државу, да имају сигуран посао, да имамо здраву животну средину, хоћемо да пијемо здраву воду, да једемо здраву храну, да одгајамо здраву нацију,да………………. зар не?

  Имали су до сада сви побројани прилику да их мултиетнички после рата воде, па ни једна од горе помњенутих жеља, или вапаја за нормалном државом се не испуни.

  1. Велики поздрав, пријатељу! Вама и свим другим фронталерсима и вашим породицама нека су срећни предстојећи празници!

 3. @апостроф

  Реално, народ бира националне опције, а Вама не прашта што сте били кандидат Нермина Виле за позицију Предсјендика РС. Исто као што је господин Ороз „проп’о к’о жетон“ кад му је Башчаршија истурила Среброва као СПО кандидата на првим послијератним изборима. Него ево, програм за Бању Луку, европску престоницу културе и спорта је ту, ја сам познат као бескомпромисни бранилац српских националних интереса, добио сам од странаца зубе за крезубе Србе, јавно сам против распродаје природних ресурса и изградње хидро- и термоенергетских објеката штетних по околину, што ме препоручује да преузмем „зелене“ у Српској. Господин Лазаревић је нудио зелене Стевандићу, а мени није никад. Ја бих брзо узео милијарде од странаца за еколошке пројекте, а код Лазаревића се све заврши на обећањима: добићете зубе, добићете огрев, добићете зимницу, стиће милијарде, а нико није видио ни зуба ни нимнице ни еврића. За сам зубе показао. Зато би господин Лазаревић требао попут друга Иванића да на мене препише зелене, а он остане као доживотни и постхумни почасни предсједник.

 4. Администрацијо,

  Без обзира што сте врло ревносни када требате брисати моје коментаре гдје сам на свој начин само изразио протест због вријеђања гласача који су већински изабрали власт у Бањој Луци, паметније је да сте дотичном “колумнисти“ избрисали реченицу:

  “ Град морају да воде најбољи, а не они које крезуби, полуписмени, јефтиним ручком корумпирани бирају на основу квалитета предизборне забаве и бајковитости оног који обећава.“

  Наиме, редакцији Фронтала би требало бити познато да у демократији владају они који добију гласове већине гласача. На дан избора исто вриједи глас будале и глас паметног, глас крезубог и глас зубатог, глас праведника и глас лопова …

  Ако су тренутни владари Бањом Луком добили већину гласова, а за њих су гласали крезуби, ваљда вам није тешко сконтати да ваш комуниста има “свој“ народ види као крезубу гомилу, а сљедећи корак ће бити да је већину народа чине будале и лопови.

  Мени бришете коментаре што сам упозорио на овај аутошовинизам, а нисте хтјели брисати коментаре у којем један коментатор позива да се наш патријарх спали у пећи.

  1. „Наиме, редакцији Фронтала би требало бити познато да у демократији владају они који добију гласове већине гласача. На дан избора исто вриједи глас будале и глас паметног, глас крезубог и глас зубатог, глас праведника и глас лопова …“

   Да. И ја имам право да се залажем за измјену тих правила, по којем мишљење неписменог вриједи колико и писменог и по коме корупција одлучује побједника, јер чашћење предизборним ручком и запослењем на државне јасле није ништа друго него корупција.

   „Ако су тренутни владари Бањом Луком добили већину гласова, а за њих су гласали крезуби, ваљда вам није тешко сконтати да ваш комуниста има ”свој” народ види као крезубу гомилу, а сљедећи корак ће бити да је већину народа чине будале и лопови.“

   Нисам ја „комуниста“ него ти које подржавате, а чињеница јесте да добар проценат народа чине крезуби, будале и лопови. Наравно да нису сви такви и познато је да ја никад не генерализујем.

 5. Даље ваш “колумниста“је типичан лажов и у коментару од 5. јануара 2018. у 09:34 каже:

  “Исто као што је господин Ороз “проп’о к’о жетон” кад му је Башчаршија истурила Среброва као СПО кандидата на првим послијератним изборима.“

  Наиме, први послијератни избори у БиХ су одржани у септембру 1996.године и на њима СПО није учестовао, Сребров је био независни кандидат за Заступнички дом БиХ са тероторије ФБиХ. Ево доказа са званичне стране Изборне комисије БиХ из којег се читаоци могу увјерити у чињенично стање:

  http://www.izbori.ba/Documents/Documents/Rezultati%20izbora%2096-2002/96results/FD96_20H.PDF

  Једном озбиљном порталу не приличи да има колумнисту лажова.

  Свако ко има и мало поштовања према Републици Српској треба да зна да се данас слави Дан Републике, а да је СПО, уз СДС, једина странка која се поименице помиње као оснивач НССРБиХ и Републике српског народа БиХ.

  Срећан Дан Републике!

  1. Понављам да нисам колумниста (објаснио у коментару испод). Ја и не тврдим да је СПО кандидовала Среброва, већ Башчаршија. А он није узео исписницу из СПО, зар не?!

   Честитам вам Дан Републике! Свака част за оснивање Српске!

 6. А кад смо већ поменули Среброва, због млађих читалаца који нису упућени, да појасним његов случај, с обзиром да сам покојног Среброва лично познавао. Већег русофила није било, па је и своје име Милан Николић промијенио у Владимир Сребров.

  Добитник је Кочћеве награде 1974.године за пјесништво, а највише се дружио са Војиславом Максимовићем.

  Широј јавности је постао познат када је крајем 1989.године (октобар или новембар) дао интервју “Нашим данима“, тада најчитанијем недјељнику у БиХ. У том интервјуу је први јавно проговорио о угрожености ћирилице у БиХ, па би било поштено да Фронтал, као портал који штити ћирилицу, пронађе и објави тај интервју. Чини ми се да је наслов био: “Осјећам се угрожен и као Србин и као човјек“.

  Тада постаје познат и креће у оснивање српске странке у БиХ. У том времену сам га и упознао. Говорио је о потреби оснивања странке српског народа, а узор му је био СДС у Хрватској. Он је, а не Караџић, Сендић и остали, отишао код Рашковића у Шибеник и предложио да оснивање СДС-а у БиХ крене из Книна.

  Ја и приличан број других (Поплашен, Мирослав Радовановић, Голијанин и Брењо из Невесиња, Бранко Топић из Шипова. основали смо СПО БиХ)) није био за ту идеју него смо сматрали да централа српске странке треба да буде у Београду, а филијала у Сарајеву или Бањој Луци. Та грешка му је на крају дошла главе, јер су удбаши ускоро преузели сву инфраструктуру коју је Сребров створио.

  Удбаши и српски и муслимански су Среброва прогласили екстремним српским националистом и то им је било оправдање пред чланством да га гурну на маргине. То је био први и једини разлог зашто је српска странка у БиХ основана касније него муслиманска и хрватска. Трбало имје времена да Среброва гурну у страну.

  Да би ипак амортизовали незадовољство чланства које је поштовало Среброва, Караџић (за којег је у ријетко ко чуо Сарајеву, а можемо мислити како се чуло за њега у другим мјестима БиХ) је преко Војислава Максимовића умирио Среброва и изабрао га, чини ми се, за потпресједника СДС-а и вођу страначке фракције “Млада Босна“.

  Сребров се са тим задовољио, међутим убрзо се десило оно што смо ми из СПО говорили Среброву. Српска политика у БиХ кривицу за положај нашег народа не треба гледати у Муслиманима и Хрватима, него у комунистичком систему.

  Када је диференцијација по тој матрици постала јасна из СПО су отишли Поплашен и Радовановић, а нама су приступили Сребров са још неким честитим Србима из Сарајева, а из книнског СДС-а су нам пришли Јово Опачић и Душан Зеленбаба.

  Среброву се свидјела наша идеја да се у Устав БиХ умјесто Вијећа грађана уведе Вијеће народа са правом вета. Како је тада СДС био за грађански концепт јер му није сметало вијеће грађана, тј. није за принцип конституивности за који смо били ми који смо тражили Вијеће народа, Сребров је, онако импулсиван и помало наиван, ушао у жестоке окрашје са Караџићем и његовом камарилом.

  Не бих сад о томе шта би било да је било да је Вијеће народа са правом вета уведено тада…

  Започео је рат, ја сам напустио Сарајево, а Сребров је остао. Сарајевски Срби који су остали у дијелу под муслиманско контролом су били у тешком положају. Нису имали хране, а били су изложени свакодневним пљачкама, пребијањима и убијањима.

  Сребров се састао са Крстаном Бијељцем, православним свештеником са комунистичким идејама, који је некад радио у Црвеном крсту. Направили су план да оду на Илиџу и да покушају преко “Добротвора“ направити хуманитарну линију за сарајевске Србе. Све се то дешавало у септембру 1992.године.

  Попу Крстану је неко дојавио да не иде јер се неће вратити, а наивни Сребров је дошао на Илиџу коју су држали Срби. Не знам је ли и њему јављено. Н еби ме чудило да јесте, а да је он ипак отишао.

  Тада је ухапшен и у затвору Кула провео више од три године. Ослобођен је негдје у вријеме Дејтона.

  Сребров је први политички затвореник у РС.

  Покој му души, био је добар човјек без имало зла у себи, а такви у политици настрадају.

  1. Погодих га Сребровим, као да га је ујео обад. А нисам имао злу намјеру. Зар није СДБ основала СПО и њену паравојску? Па касније их шалтала по потреби. Поплашена и Радовановића у СПО, а Ороза у СНСД.

   А Спремо и браћа Радовић нису оснивачи?

 7. Zar taj Srebrov nije presao na Alijnu stranu i postao Alijn Srbin..Koliko me sjecanje sluzi znam da su ga u predvecerije rata vodili na TVSA gde je laprdao budalastine isto kao sto danas vodaju po Sarajevskim tv ovog Krsmanovica,Mektica itd
  Srebrov je bio veleizdajnik i trebo mu je suditi prijeki sud i pred streljacki vod

  1. Сребров је жив. Само опет није Милан Николић већ Симо Ороз, који се представљао и као покојни Жеравица. Ороз је некад писао да је живио у СССР-у, дошколовавао се, а има трауму од СДС-а. Сребров је много страдао од СДС-а тако да је Ороз реинкарнација покојника.

 8. Ненад Кецмановић је био члан ратног “Предсједништва БиХ“, али Караџићу није пало на ум да га ухапси и затвори када је прешао на српску територију.

  Могу ти набројати колико год хоћеш таквих примјера, а само је Сребров најебао.

  Био је бољи пјесник од Караџића, сви знају да је он основао СДС, а такви гријехови се не праштају.

 9. Или на примјер Миодраг Симовић.

  СДС га поставио у Владу БиХ 1991.године. Када је почео рат није напустио Сарајево него постао потпредсједник Алијине владе. То му није сметало да послије рата буде у уставном Суду РС и БиХ.

  Како то да је само Сребров издајник, а никакву функцију није обављао?

  Али има велики гријех. Једном се пријавио на изоре као независни кандидат.

 10. Христос се роди, честити чика Симо!

  Нема потребе да прозивате администрацију, јер ја нисам Фронталов колумниста, што се можете увјерити ако кликнете десно на поље „КОЛУМНИСТИ“. Редакција је повремено објављивала моје текстове и истина је да сам прво слао Фронталу, али ето, задња два не објавише, што им уопште не замјерам.

  Да говорим истину, можете се увјерити овдје:

  https://leutar.net/2017/08/22/kome-smeta-nejaki-bursac/

  http://istinito.com/index.php/autori/11626-2018-01-08-12-02-06

 11. Чика Симо, јесте ли се пробудили? Кукурикните!

  https://www.youtube.com/watch?v=6Odqc_OZFng

  (Сребров се нуди Башчаршији, а као „агресоре“ на БиХ именује ЈНА, СДС под вођством Караџића и четничке добровољачке јединице из Србије. Ваљда није мислио на СПО добровољце?!)

  https://www.youtube.com/watch?v=hjt3peP2UeY

  (Башчаршија и Алија су се Сребровом одушевљавали скоро колико и наш чика Ороз.)

  Ваљда је сад и Лазаревићу јасно да Ороз ради за АИД. 🙂

 12. Дражене Милосављевићу, колумнисто Фронтала,

  1. Увриједио си већину Срба називајући их крезубом масом која се може купити за један ручак.
  Због те увреде се ниси извинио иако си имао времена.

  2. Слагао си да је Сребров био кандидат СПО на изборима 1996.године, па си се вадио како то ниси написао, али си у тексту налази следеће: “Исто као што је господин Ороз “проп’о к’о жетон” кад му је Башчаршија истурила Среброва као СПО кандидата на првим послијератним изборима.“’
  Свако ко зна читати разумјеће. Очито је да си Србе сматраш будалам који нису у стању разумјети шта су прочитали.

  3. Невјероватан је твој недостатак основне људскости коју си показао према покојном Среброву. Навео сам да су други обављали званичне функције у ратном Сарајеву па им није фалила длака са главе када су дошли у РС, а ти ликујеш над тим што је због политичких ставова ухапшен на хуманом путу да сарајевским Србима обезбиједи хуманитарну помоћ.

  То само јасно говори да се сви који нису “патриоте“ по твом укусу треба да се припазе ако дође до каквог срањау Руанди.

  А Бурсаћа си већ обиљежио…
  Обиљежио би ти и Пухала, али Пухи прексиноћ ућера радикалчићу Тадићу до јаја.

  Очекујем да БОРС прозове Огњена Тадића зато што је јавно рањеника ВРС Сржана Пухала покушао омаловажити.

  (погледати последња 3 минута видеа)
  http://www.youtube.com/watch?v=ga_pxKINKxs

  1. Симо П. Орозу, колумнисто Фронтал.ба,

   1. Ако сам увриједио Србе који се продају за један ручак, то ми је и био циљ, и не планирам им се извинити, но очекујем да се они мени извине. А зубе сам набавио бесплатно свим крезубима, и онима који се одушевљавају средњовјековним шаторским забавама и оним другим. Свако једнако ће добити зубе, без обзира како се зове и која су му политичка увјерења. Битно да живи у Српској. Имам право да дижем глас против изборне корупције и давања мита у замјену за глас, као и за одузимања права гласа онима који нису у стању да положе тест опште писмености. За исто се залаже Рамбо Амадеус.

   https://www.youtube.com/watch?v=rZ_T8IXlEFE

   2. Башчаршија јесте истурила Среброва који је био члан СПО. Него ми није јасно да сте га примили у СПО након што се заложио јавно за грађанску државу, ЈНА и „четничке и добровољачке јединице“ са главним одбором СДС-а назвао агресором, ширио приче које је „начуо“ о наводном покољу у Подрињу и доласку људи из Србије, иако је сам из Србије, иако се лажно представљао (баш као и Симо Ороз што је овдје злоупотребио име покојног Ранка Жеравице и лажно се представио као покојник. Из Србије јесу долазили, али из Рашке/Санџака, а и Алија и Бакир су констатовали да је сваки трећи шехид из Србије. Даље, Сребров се нуди умјесто проф. Кољевића у Предсједништво БиХ и говори у име сарајевских Срба, иако нема кредибилитет нити легитимитет.

   3. Нигдје ја не ликујем над страдањем Среброва, само тврдим да није био легитиман и да је СПО пропао због таквих ликова који су се залагали за шта и Алија. Након ријечи изговорених на овом видео прилогу уопште ме чуди да га са цвијећем нису дочекали на Илиџи. Али ја никаквом физичком силом нисам одговарао таквим људима нити ћу. Мој текст је бољи „пеницилин“ за Бурсаћа и Пухала него батине. Људи који зарађују на невољи другог не заслужују поштовање.

   Занимљиво да сте постали адвокат Пухала, Бурсаћа и Среброва, те да нам на Фронталу.СРБ намећете прилоге полиичких емисија са Башчаршије.

   Зашто сте прескочили Спрема и браћу Радовић као осниваче СПО? 😉

   1. Није Антоније Пушић баш толика интелектуална величина па да се прихватају све његове „умотворине“. Шта рећи о овој неписменој жени :

    „Олимпијада, мајка славног научника из Идвора, за сина је веровала да је дар од Бога и учила га да је знање златна лествица која води у небеса. Била је неписмена, али разборита, морална, снажна и веома побожна“

    Текст о мајци Михајла Пупина на :

    http://srbinaokup.info/?p=90040

    Неки , потпуно неписмени , су разборитији и моралнији од неких данашњих интелектуалаца. Чак су и много мање кварљива „роба“ од поменутих па , тиме , њихов избор може некада бити и много бољи тако да те људе не треба дискриминисати (по било ком основу).

   2. @RASPUCHIN

    Пушића сам се првог сјетио, чисто да покажем да није ништа ненормално бити и против овакве демократије.

    SOKRAT(470 – 399 g. pne.) prepozna i zapisa:
    1. Siromasi će hteti imetak bogatih, a demokratija će im to dati…
    2. Mladi će hteti da budu uvažavani kao stari, žene će hteti da budu kao muški, stranci će hteti prava starosedelaca, a demokratija će im to dati…
    3.. Lopovi i prevaranti će hteti važne državne funkcije, a demokratija će im to dati…
    4. A kad lopovi i prevaranti konačno demokratski preuzmu vlast, jer kriminalci i zločinci teže za moći, nastaće gora tiranija nego u vreme bilo koje monarhije ili oligarhije…

    ПЛАТОН: “…Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем… ! “
    („Држава“)

   3. Дражене,
    Тек сада видјех „одговор“ па да и ја Вама одговорим.

    Горе ,на самом почетку , написасте :

    “ МИР БОЖЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!

    Срећан најрадоснији празник свим фронталерсима!“ “

    А послије се позивате на СОКРАТА и ПЛАТОНА? Искрено , давно је било када сам учио о овом двојцу и нисам одушевљен њиховим тезама (углавном Платоновим јер се много тога приписује Сократу а има недоумица о томе шта је стварно његова мисао). У сваком случају дјелује ми мало необично да се хришћанин опредјељује за класно друштво и то НАСЉЕДНО. Тим више што се и ваш горњи цитат „СОКРАТА“ може сматрати основама еугенике. Неспојиво је то са ПРАВОСЛАВЉЕМ.
    И даље мислим (а и увјек ћу мислити) да је А. Пушић тешки глумац и фолирант и много су ми драже пјесме његовог земљака Шобића и пјесма : „Џемпер за виноград“

 13. Бидите ли ово „распакивање“ Ороза, господине Лазаревићу? АИД-овац са четничком шубаром. И још му црвена књижица вири два прста из џепа. А Мирка зове Мирсо. НАТО-вац који жали за Алијиним русофилом који је четнике назвао агресором. СПО оснивач. 🙂

 14. Распаковао си ти самог себе.
  И оголио до коске.

  Док је тебе и таквих као ти, Бурсаћ ће имати још много материјала за прављење пита.

 15. Распаковао је и Пухало Тадића и на најбољи начин показао ко су и шта су вајне српске патриоте.

  И даље очекујем осуду Тадића од стране БОРС-а због непримјереног вријеђања рањеног припадника ВРС.

  Док чекамо ту осуду, очекујем да част фронталука спаси Славија који сигурно не би пропустио прилику да је то урадио неко из СНСД.

 16. Своје нељудско лице си показао тиме да се слажеш са тим да је Сребров заслужено затворен и пребијен због својих политичких ставова. Тиме си само потврдио да би се сложио и да неко због политичких ставова сутра затвори и пребије Бурсаћа. И Пухала, без обзира што је рањен као припадник ВРС.

  Ја се не требам слагати са политичким ставовима Бурсаћа или Пухала да бих стао на страну њиховог права да своје политичке ставове слободно изнесу јер ја та њихова слобода степен слободе Републике Српске и слободе њених људи.

  Твоја свијест то не може да схвати. До твоје свијести не може да дође чињеница да је Сребров имао мање година када је затворен него што си ти имао када си био апсолвент на факултету (а он је тада већ био магистар).

  Гадиш ми се…

 17. drazen78bl 5. јануара 2018. у 09:34

  “@апостроф
  Реално, народ бира националне опције, а Вама не прашта што сте били кандидат Нермина Виле за позицију Предсјендика РС.“

  Лазаревићу, што си пичка?
  Што фукари не одговориш да је први предсједник РС дошао из странке Нермина Виле?

  “Tamo gdje je donedavno bila Američka ambasada, 1991. je Stranka zelenih napravila svoj ured. U toj stranci bio je Radovan Karadžić. Nikad nisam saznala koja mu je bila funkcija u toj stranci, jer je vrlo brzo, u prostorije „zelenih“ uselila Srpska demokratska stranka. Opet je tu bio Radovan Karadžić i to na mjestu predsjednika.“

  http://balkans.aljazeera.net/blog/moj-intervju-s-karadzicem-i-koljevicem-1991

  1. Чини се да је овај текст написан у канцеларији АИД-а. како сте кренули, чика Симо, још само је остало да нам овдје предочите текстове са зеленатрансферзала.нет и муслиманскабраћа.цом, а господин Лазаревић и даље не сконта да сте агент АИД-а.

   То што ме називате погрдним именима је одраз недостатка аргумената у раправи, тј. ваше слабости.

 18. Прво, нигдје нисам написао да се слажем да је Сребров затворен и пребијен због својих политичких ставова, већ:

  „Након ријечи изговорених на овом видео прилогу уопште ме чуди да га са цвијећем нису дочекали на Илиџи. Али ја никаквом физичком силом нисам одговарао таквим људима нити ћу. Мој текст је бољи “пеницилин” за Бурсаћа и Пухала него батине. Људи који зарађују на невољи другог не заслужују поштовање.“

  Дакле, против сам било каквог физичког насиља, али ме не чуди да је тако прошао у оним ратним временима.

  Друго, подваљујете ми и да бих се „сложио да неко због политичких ставова затвори и пребије и Бурсаћа и Пуха“. У мом тексту „Коме смета нејаки Бурсаћ?“ пишем:

  „Ne zna se da li je veći junak Bursać koji je pobjegao u šumu prije nego je „prva puška opalila“ i ostavio sugrađane na milost i nemilost „fašistima“ ili ovaj koji bi plašljivom Bursaću na megdan, a ne smije se predstaviti vlastitim imenom i prezimenom. No, ne brigajmo za Bursaća, jer o njemu jednako brižno vode računa i MUP RS i udruženje „BH novinari“…………….

  Bursać i sam tvrdi da u Banjoj Luci osim njega živi svega „pet-šest normalnihi slobodoumnih“, a ni tih Zavetnika nema više, pa čudi zašto se podigla tolika prašina i prijetnje nejakom Bursaću. Prost narod bi rekao: „Ni manjeg spolovila, ni veće dreke!“. Samo jedno saopštenje časnog generala Savčića bilo je efikasnije od svih krikova Bursaća i njegovih pet-šest………….

  Kao neko kome su čojstvo i junaštvo zapisani u genetskom materijalu, dajem podršku organima bezbjednosti da zaštite fizički integritet nejakog i plašljivog Bursaća („niko ne sme da ga bije“), ali istovremeno tražim zaštitu od svih uvreda i etiketa, govora mržnje kojima obiluju Bursaćevi tekstovi, jer nas njegova prijateljica Milkica sigurno neće zaštititi.“

  Из цитираног је јасно да ја подржавам МУП РС да заштити физички интегритет и Бурсаћа и Пухала, али да им се ограничи распиривање мржње и ратнохушкачка реторика, јер Бурсаћев позив да изађемо на улице и обрачунамо се са Заветницима је позив на међусрпски окршај.

  Треће, Дај нам предочи Пухалове медицинске налазе из 1992. и од инвалидске комисије! Моја отац је рањен код Модриче гелерима, збринут је медицински и након десетак дана вратио се у јединицу. док је његов саборац, а наш коментатор Славија (ако се не варам) мјесецима лежао на ВМА, те га је здравсвено стање као РВИ онемогућило да се врати. Ако је Пухало лакше рањен, па је збрисао у Београд, онда можемо поставити питање да ли је дезертирао. Ако ће Ти бити лакше, ни то му као тада младићу од 19-20 година не замјерам, али оно што данас ради свакако да.

  Из наведеног је јасно да ја браним право и Орозу и другима да слободно износе политичке ставове, али не одобравам да зарађују на туђој муци, вртећи стално ратнохушкачку реторику, да шире лажи о бијелим тракама у Приједору, а ћуте о одсјеченим српским главама.

  Сребров је имао личне неостварене амбиције, у том моменту је видио шансу, и зато је „промијенио плочу“. Ко зна која је њега служба довела под лажним именом, можда га је убацио и Аца Васиљевић, па је страдао у обрачуну УДБА-е и КОС-а. Њега је затворио Томо Ковач, човјек Јовице Станишића, зар не?! Али ме чуди како га ви примисте у СПО и поред ставова да су четници агресори, да је ЈНА агресор, да се без било каквог легитимитета представљао као заступник бх Срба. Није ли мало шизоидно?

  Јесу ли Спремо и браћа Радовић учествовали у оснивању СПО?

  Избјегавате одговор као Лазаревић о зубима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *