Референдумски пресјек: Миле и Бакир, Жељка и Адил

Данас смо исписали још једну страницу наше славне историје и рекли да смо народ који се бори за слободу, за своје право, стечено право које смо освојили и не вријеђа никог другог, изјавио је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

понедељак, септембар 26, 2016 / 08:26

Данас смо исписали још једну страницу наше славне историје и рекли да смо народ који се бори за слободу, за своје право, стечено право које смо освојили и не вријеђа никог другог, изјавио је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Додик је Републику Српску синоћ на Палама назвао државом, што је посебно запало за ухо агенцији Анадолија, чији уредници вјероватно сматрају да треба да користи термин "ентитет".

Са друге стране, предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић оцијенио је да је референдум о Дану Републике у РС инат предсједника Српске Милорада Додика, те да му судбина бити као Гадафијева и Милошевићева.

Додик наставио кампању

Додик је на предизборном скупу Савеза независних социјалдемократа (СНСД) на Палама казао да су Срби имали слободу само онда када су имали државу, а у супротном су завршавали у јамама Јасеновца и на другим стратиштима.

"Слобода је Србима била гарантована онда кад су имали државу. Зато је Република Српска као држава важна. РС је држава. РС је у Дејтонски мировни споразум и БиХ унијела своју територију, ефективну власт и народ који је хтио Републику. То су критеријуми за државу", рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске се након тога обратио јавности у Народној скупштини РС, истакавши да је Дан РС, 9. јануар, потврђен од грађана РС који нијесу били спремни да се одрекну тог датума.

Он је истакао да је српски народ показао политичку зрелост и одлучност, те да ће на сваки покушај понижавања РС „одговорити на такав начин“, јавља Блиц.

"Овај дан ће ући у историју РС. Имали смо право на референдум без обзира на све забране… Најбољи одговор на фрустрације Бакира Изетбеговића дат данас широм РС и свијета гдје су гласали грађани РС. Било би пристојно да заћути бар данас, али он је већ галамио", истакао је Додик.

Према његовим ријечима РС је само употријебила своје демократско право.

"РС није организовала референдум из ината", истакао је он, те нагласио да у случају спровођења референдума нема кривичне одговорности.

"Морали би да ухапсе читаву Народну скупштину РС и читав народ. Не плашим се Тужилаштва БиХ. Поносан сам што су у одлуци о референдуму били и други лидери Иванић, Босић, Бореновић", казао је предсједник РС.

Бакиров пророчански дар: "Додика чека судбина Садама, Гадафија, Милошевића"

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић оцијенио је да је референдум о Дану Републике у РС инат предсједника Српске Милорада Додика.

Он Додику предвиђа, како је рекао, судбину Садама Хусеина, Моамера Гадафија, Слободана Милошевића.

Изетбеговић филозофски констатује да је сјутра нови дан, односно 26. септембар, и мисли да реакција међународне заједнице неће изостати.

"Мислим да ће поступно десити реакција међународне заједнице. Гледали смо како Садам Хусеин, Гадафи, Милосевић пркосе и како то изгледа", рекао је Изетбеговић за регионалну Н1ТВ.

Он сматра да се на тај начин не може односити према САД, ЕУ, Венецијанској комисији, Уставном суду, ОХР, ПИК-у, а да то, како је рекао, нема своје посљедице.

На питање да ли очекује санкције за организаторе референдума, предсједавајући Председништва БиХ сматра да реакција не може да изостане.

"То је тако еклатантан примјер кршења Дејтонског споразума, супротстављања одлукама Уставног суда БиХ, кршења Кривичног закона БиХ. Само је питање када ће она услиједити и каква ће бити", рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић је прокоментарисао и данашњу изјаву председника РС, који је казао "да они који желе хапсити могу ухапсити цели референдум".

"Не може се хапсити цијели референдум, али могу они који су народ наговорили да иду у том смјеру", рекао је Изетбеговић.

Жељка добри посленик

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство што је референдум протекао у миру и толеранцији и што није било никаквих инцидената.

Она је оцијенила да је референдум успешно спроведен. "Браво Српска, браво грађани Републике Српске, добро смо урадили свој посао", рекла је Цвијановићева, јавља Б92.

Она је рекла да је Српска опредијељена за миран живот, толеранцију, за заједничку будућност, знајући колико је битан мир и стабилност и узајамно поштовање.

"Република Српска је показала демократски капацитет, било је важно одржати излазност и мирно и толерантно спровести референдум", рекла је премијерка.

Османовић би пустио странце на Српску

Министар цивилних послова БиХ и замјеник предсједника СДА Адил Османовић рекао да су власти РС одржавањем референдума директно прекршиле Устав Босне и Херцеговине и Дејтонски мировни споразум.

Он је нагласио како очекује да ће високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко да санкционише све оне који су прекршили Устав БиХ, пише Клиx.ба.

"Очекујем и реакцију Тужилаштва БиХ које је након јасне одлуке Уставног суда БиХ обавезно да процесуира све оне који се упуштају у кршење закона. У противним ако не би били повучени такви потези, то би била једна врста охрабрења како актуелним властима у РС тако и будућим па да покрену неке нове референдуме", казао је Османовић.

Истакао је да је одржавање референдума показало у каквом се стању налазе државне институције које су по Уставу БиХ и законима дужне да чувају уставно-правни поредак БиХ.

"Све то показује да ће послије овог референдума бити итекако пуно посла како би се те институције боље позиционирале и ојачале како не би више долазило до таквих грубих кршења Устава, закона и Мировног споразума", рекао је Османовић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *