Комшић: Нема радикалне промјене Дејтона

Дејтонски мировни споразум није могуће радикално мијењати, већ је потребно провести само оне реформе које ће консензусом допринијети успостављању трајног мира и стабилности цијеле регије, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић приликом данашњег разговара чланова Предсједништва БиХ са делегацијом Конгреса САД. У саопштењу из Предсједништва БиХ наводи се да су главне теме састанка биле […]

среда, новембар 9, 2011 / 18:58

Дејтонски мировни споразум није могуће радикално мијењати, већ је потребно провести само оне реформе које ће консензусом допринијети успостављању трајног мира и стабилности цијеле регије, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић приликом данашњег разговара чланова Предсједништва БиХ са делегацијом Конгреса САД.

У саопштењу из Предсједништва БиХ наводи се да су главне теме састанка биле унапређење билатералних односа БиХ и САД-а, евроатлантске интеграције, као и друга актуелна политичка питања.

Комшић је нагласио да је стратешки циљ БиХ развијање и даље унапређење блиских пријатељских односа са САД, те захвалио САД на великој помоћи БиХ у, како је рекао, заустављању рата, обнови и реконструкцији земље и напорима учињеним у провођењу реформи.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић нагласио је да се Дејтонски споразум не може мијењати, већ само Анекс четири тог споразума, и то у смислу примјене Европске конвенције о људским правима.

Он је оцијенио да земље западног Балкана иду различитим темпом према ЕУ, што није добро, због стратешких разлога и укупног развоја Европе. Он је оцијенио да ЕУ није комплетна, ако није комплетан западни Балкан.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић сматра да је неопходно градити повјерење и помирење у БиХ и регији, те да је помоћ САД у том процесу од кључног значаја.

Он је констатовао да је БиХ у постдејтонском периоду направила велики напредак и прешла тежи дио пута ка трајној сигурности и просперитету, али да је неопходно обезбиједити да земља у процесу евроатлантских интеграција не заостане за државама у окружењу.

Конгресмени су захвалили члановима Предсједништва БиХ за свеобухватну размјену мишљења и изразили спремност да помогну у провођењу преосталих реформи, оцјенивши да је неопходно постићи консензус свих домаћих политичких фактора о важнијим питањима.

Делегацију америчких конгресмена предводио је конгресмен Ден Бартон, потпредсједник Одбора за Европу и Евроазију, а у њеном саставу био је и амбасадор САД-а за БиХ Патрик Мун.

Данашњим састанаком у Предсједништву БиХ почела је службена посјета америчких конгресмена БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *