Комадање Кашогија: Турска се обрачунава са саудијском краљевском породицом у одсуству

У Турској је почело суђење у одсуству групи од 20 држављана Саудијске Арабије осумњиченим за убиство саудијског новинара Џамала Кашогија. Међу оптуженима су и двојица бивших помоћника моћног саудијског пријестолонасљедника принца Мухамеда бин Салмана.

петак, 3 јула, 2020 / 22:28

Овај арапски новинар, држављанин Саудијске Арабије, заправо се презива Кашогчи, али већ смо му ставили таг као Кашоги, па то нећемо мијењати.

Турски тужиоци оптужују бившег замјеника шефа саудијске обавјештајне службе Ахмеда ел Асирија и савјетника за медије краљевског суда Сауда ел Катанија да су руководили операцијом и давали инструкције.

Осталих 18 су оптужени да су угушили Кашогија, чији посмртни остаци нијесу пронађени. Турски званичници тврде да је његово тијело раскомадано и уклоњено на непознато мјесто.

Убијени новинар, који је имао пребивалиште у Америци, ушао је у конзулат како би добио папире за своје предстојеће вјенчање.

Саудијске власти су у почетку негирале било какву укљученост у случај, али су га касније назвале "одметничком операцијом".