Колико дуго ће амерички потрошач моћи да спасава америчку берзу?

Америчка централна банка (Фед) подигла је у сриједу кључне каматне стопе за 75 базних бодова, тако да сада горња граница Федових кључних каматних стопа износи 3,25 одсто.

недеља, 25 септембра, 2022 / 10:48

Истовремено, Фед је најавио пооштравање за још 1,25 процената прије краја године. У свом говору на средини мандата, предсједник Феда Џером Пауел обећао је да ће Фед срушити инфлацију и спустити је на 2 одсто. Медијан предвиђања званичника Феда сада каже да би камате до краја ове године требале достићи 4,4 одсто, а 2023. 4,6 одсто.

Фед је тако повисио каматну стопу за 75 базних бодова трећи пут заредом у кратком раздобљу и најавио даље заоштравање монетарне политике. Због тога је ојачао долар чија ће снага полако почети задавати главобоље америчким извозницима. Наравно, дионице и америчке обвезнице пале су у цијени.

Долар ће највјероватније додатно јачати у односу на евро, а истовремено ће новац широм свијета наставити синхроно да расте, будући да остатак централних банака увелике слиједи тактику Феда. Упркос активностима централних банака, у многим мјестима још нисмо достигли врхунац инфлације. То ће постепено, само по себи или у комбинацији с вишим каматама, почети снажно кочити глобалну економију.

Иако ће се потражња из Кине и Европе смањити, и јесте већ неко вријеме, будући новчани токови великих компанија у САД-у у великој су већини подржани од америчких домаћинстава. Неочекивани раст малопродаје од 0,3 одсто у августу у САД-у добар је знак за резултате америчких компанија за треће тромјесечје.

Дакле, у инвестиционом смислу, ликвидна тржишта и даље су у просјеку превише изложена америчком тржишту дионица. Али овдје се поставља питање колико дуго ће амерички потрошач моћи да спасава америчку берзу? Како расте незапосленост (у САД-у је недавно порасла с 3,5 на 3,7 одсто), тако ће и амерички потрошач смањивати потрошњу. Ако незапосленост у САД-у следеће године достигне 4,5 одсто, што није изван тренутних прогноза Феда, онда можемо очекивати рецесију у САД-у сљедеће године (технички, САД је већ у рецесији). Укратко, без обзира на тренутне прогнозе Феда, можемо очекивати да ће Фед, ако дође до јаче рецесије у САД-у, поново снизити каматне стопе.

Уз негативне учинке повећања каматних стопа, руска ескалација рата с Украјином и напетости између Пекинга и Тајвана допринијели су овонедјељној корекцији дионица и опћем ниском расположењу на тржишту капитала. У надолазећој недјељи очекује нас објава пословних резултата за протекло тромјесечје компанија као што су Најк, Пејчекс, Кинтас, КарМакс, Карнивал… На макроекономском плану очекује нас прилив података у надолазећој недјељи, попут анализираног БДП-а за Америку, ПМИ индекса за Кину и ХИЦП индекса за Њемачку.

Аутор: Марко Мајић

Извор: СЕЕбиз.