Коалиција: Хидроелектрана Медна убија Сану

Данас надлежним институцијама шаљемо поруку да се извори као срце ријеке Сане требају заштити и прогласити спомеником природе, упркос срамотно изграђеној хидроелектрани "Медна" која ће бити запамћена као један од највећих промашаја и злочина над природом и људима-, порука је Коалиције за Сану након обиласка извора поводом 5. јуна, Свјетског дана животне средине и Дана ријеке Сане.

понедељак, 4 јуна, 2018 / 16:21

Коалиција за Сану обишла је и водозахват хидроелектране Медна, те уочила драстично низак водостај ријеке, као и неколико мртвих риба (пешева) на обали. Овако низак водостај ријеке не обезбјеђује довољно воде за опстанак живог свијета у води, чак и у периоду године када се очекује већи водостај.

Коалиција за Сану, коју чине 23 удружења љубитеља природе и спорта, заједно са Општином Рибник већ годинама покушава да заштити ову ријеку и њен горњи ток прогласи парком природе.

Тим поводом, 5. јуна, девету годину заредом, организован је излет на изворе ове прелијепе ријеке чији је циљ апел на њихово очување. Овогодишњем излету и подршци за проглашење извора ријеке Сане као споменика природе уз многобројне излетнике придружили су се и активисти из Коалиције за заштиту ријека БиХ који су поручили да су планови за изградњу преко 300 хидроелектрана и давање наших најважнијих природних ресурса под концесију пљачка народа Босне и Херцеговине.

Иако је 2012. године Коалиција за Сану покренула иницијативу за претходну заштиту и проглашење горњег тока ријеке Сане парком природе, од надлежних институција још није направљен тај корак, већ је дозвољена изградња хидроелектране "Медна" која је уништила горњи ток ријеке Сане.

Да подсјетимо, инвеститор "ЛСБ Електране” из Бањалуке под окриљем "Интеренерго” д.о.о. Љубљана власништва аустријско-њемачке компаније Келаг Интернатионал, је изградило хидроелектрану "Медна” на самим изворима ријеке Сане.

Коалиција за Сану је 2016. године, поред бројних аргумената које је изнијела током девет година борбе, израдила и Студију економске оправданости и тако доказала економску неисплативост овог пројекта и негативан финансијски ефекат по буџет општине и Републике Српске у износу од преко милион марака.