Ко је све у трци за страног Оскара?

Француски блокбастер "Недодирљиви" (Les Intoućables) и аустријски филм "Љубав" Михаела Ханекеа који је освојио Златну палму су међу девет филмова на листи са које ће бити изабрано пет филмова који ће се наћи у трци за номинацију за Оскара за најбољи филм снимљен ван енглеског говорног подручја. "Недодирљиви" Оливијеа Накачеа и Ерика Толедана је постао […]

недеља, 23 децембра, 2012 / 00:08

Француски блокбастер "Недодирљиви" (Les Intoućables) и аустријски филм "Љубав" Михаела Ханекеа који је освојио Златну палму су међу девет филмова на листи са које ће бити изабрано пет филмова који ће се наћи у трци за номинацију за Оскара за најбољи филм снимљен ван енглеског говорног подручја.

"Недодирљиви" Оливијеа Накачеа и Ерика Толедана је постао филм са другим највећим успјехом на благајнама широм Француске.

Овај филм дирљиве приче говори о богатом квадриплегичару из Француске који запошљава младог Афроамериканца из урбаног гета да брине о њему.

"Љубав" је прича о љубави у позним годинама и у мају је освојио Златну палму у на Филмком фестивалу у Кану.

У надметању за номинацију за награду Америчке академије за филм су и канадски филм "War Witć" Кима Нгуајена чија су тема дјеца-војници у Африци и који је проглашен је за најбољи филм на овогодишњем њујоршком фестивалу "Трајбека", чилеански филм "Не", дански филм "Краљевкса афера" (A Royal Affair)’, преносе свјетске агенције.

У конкуренцији за номинацију за Оскара за страни филм ове године су и исландски филм "Дубина”, норвешки "Кон-Тики”, румунски "Иза брда" и швајцарски "Сестра"..

Ових девет филмова је одабрано са листе од 71 филма, међу којима је био и српски кандидат "Кад сване дан" Горана Паскаљевића.

Пет финалиста бираће одбор Академије који ће се састати током викенда између 4. и 6. децембра и који ће гледати по три филма сваког дана.

Имена номинованих филмова ће бити објављена 10. јануара поред номинованих из свих категорија за 85. додјелу награда Оскар која ће бити одржана 24. фебруара.

Оскар за најбољи страни филм на 84. додјели припао је филму "Одвајање (A Separation)", иранској драми редитеља Асгхара Фархадија.