Чему ЕУ: Аустријанци би се (опет) радије удруживали са Њемачком

Евроспка унија у актуелном облику губи подршку њених грађана, показује истраживање института "Маркет”, према којем само пет одсто Аустријанаца сматра да Унија треба да остане каква јесте. На другој страни 63 одсто Аустријанаца жели да Грчка иступи из ЕУ, а 56 одсто може замислити и иступање „проблематичних држава” у блоку – Грчка, Шпанија, Португал, Ирска […]

субота, 22 децембра, 2012 / 21:26

Евроспка унија у актуелном облику губи подршку њених грађана, показује истраживање института "Маркет”, према којем само пет одсто Аустријанаца сматра да Унија треба да остане каква јесте.

На другој страни 63 одсто Аустријанаца жели да Грчка иступи из ЕУ, а 56 одсто може замислити и иступање „проблематичних држава” у блоку – Грчка, Шпанија, Португал, Ирска и Италија. Чак и потпуно расформирање ЕУ за Аустријанце више није табу тема.

Наиме, 51 одсто Аустријанаца сматра да би националне државе требало, умјесто ЕУ, да уђу у нове савезе.

Из угла Аустријанаца најбоља варијанта био би савез са Њемачком, Холандијом и скандинавским земљама, што би подржало 41 одсто.

Јачу политичку и економску унију само са Њемачком не подржава велики број Аустријанаца, односно подржава свега њих девет одсто.Оставите одговор