Ко је предсједник ваше мјесне заједнице?

У главном граду Републике Српске, у оквиру најнижих административних јединица, почеле су се дешавати политичке промјене. У суботу која слиједи, очекује нас наставак те приче. Пише: Жељко Свитлица Када је екипа Фронтал.РС присуствовала изборима у ОШ Бранко Радичевић, а који су требали одлучити судбину Савјета мјесне заједнице Старчевица, направили смо један озбиљан превид. Иста та […]

среда, 6 априла, 2011 / 15:58

У главном граду Републике Српске, у оквиру најнижих административних јединица, почеле су се дешавати политичке промјене. У суботу која слиједи, очекује нас наставак те приче.

Пише: Жељко Свитлица

Када је екипа Фронтал.РС присуствовала изборима у ОШ Бранко Радичевић, а који су требали одлучити судбину Савјета мјесне заједнице Старчевица, направили смо један озбиљан превид. Иста та ствар се дешавала и у другим мјесним заједницама.

И поред све више људи који нам се јављају да желе волонтирати, ипак су наши хумани ресурси прилично ограничени. Зато смо се потрудили да дамо мало ширу слику ових дешавања, а за почетак је то МЗ Центар 2.

И ко је сад стварно предсједник?

Ово су се, из разлога од којих ћемо неке навести, запитали многи становници бањолучких мјесних заједница, што је један од узрока "револуционарног" преузимања савјета у МЗ од стране независних кандидата.

– Ми стварно не знамо ко је раније чинио тај Савјет МЗ, нити ико зна. Ми смо у разговору са грађанима чак питали да ли ико зна ко је предсједник МЗ и нико нам није знао дати одговор на то питање – прича за Фронтал.РС, Предраг Станковић, нови "познати" предсједник МЗ Центар 2 и један од покретача акције.

На изборе су изашли са листом од девет кандидата, колико чланова има и савјет МЗ, а освојили су осам мјеста јер је девети кандидат скинут са листе (слично као и на Старчевици) због неисправног мјеста боравка, а девето мјесто је освојила Андреа Борковић из Партије демократског прогреса, која је подржала независне (такође слично на Старчевици).

У мјесној заједници Центар 2, на појединим мјестима станари плаћају паркинг испред сопствене зграде, дјелимично ради или уопште не ради један лифт на 300 људи, а "некоме" смета бука камиона који раном зором возе смеће, па контејнере измјести далеко. У насељу постоји огромна ливада која се налази иза зграда у улици Анте Јакића, на којој је већ неколико пута обећана изградња дјечијег игралишта и спортског терена.

Списак свих ових "безалених проблема" имали су на уму независни кандидати који су побиједили Савјету МЗ Центар 2, као и независни кандидати на Старчевици и у другим мјесним заједницама, а имајмо на уму да избори још нису готови свугдје.

Постоје најаве да би у Бањој Луци могло доћи до удруживања независних кандидата из Савјета мјесних заједница у неки вид коалиције. На тренутак су се ствари учиниле револуционарнима, тачније, људи су узели ствари у своје руке, тамо гдје су могли то да ураде одмах, а оно што гаси жеђ свих фрустрираних је маргинализација досадних политичких партија у овом случају.

МЗ-и свих земаља – уједините се

– На Фронтал.РС сам читао о Збору грађана мјесне заједнице Старчевица. Живим у насељу Врбања. 26.03.2011. је одржан Збор грађана Врбање и начињено је много неправилности у погледу нерегуларности избора.

Од начина уписа присутних, констатовања кворума и натполовичне већине, до пребројавања гласова и организованог намјештања и додавања броја гласова одређеним кандидатима. Обзиром да сте једини медиј који преноси дешавања око избора у МЗ, обраћам Вам се, са молбом да нађете времена и простора за објављивање преваре у Врбањи, ријечи су Љубе Никовића, становника овог насеља, који се обратио нашој редакцији.

И са многих других "бирачких мјеста", добијали смо сличне оцјене, а посебно је забрињавајуће што је долазило и до нарушавања јавног реда и мира. Они који се жале, то објашњавају тиме што без обзира на мала овлаштења савјета у МЗ, која су готово симболична, партија на власти није изигнорисала појаве независних листа. Јер пораз боли и призива страх од "домино ефекта".

Слична је ствар и са опозиционим партијама, које се увелико нуде да коалирају са независнима, што се у случају ПДП и ДП на Старчевици показало као корисно, јер ове двије партије не би имале ни најмање шансе да уђу у савјет те мјесне заједнице, да руке нису дигли гласачи независних, предвођени Ђорђем Ђурђевићем.

Лажно представљање

Да ли је то ове године постало модерно, или се само нама из Фронтал.РС то тако чини, али и у случају политичке борбе је изгледа постало примамљиво представљати се као неко други. Тако нам глас о имперсонацији стиже и из бањолучког насеља Чесма.

– Када су партијски омладинци чули да се нас неколико млађих кандидовало, онда се кандидовало и неколико њихових, наводно независно од владајуће партије, а притом представљајући се као млађи људи који желе промјене.

Они знају да смо ми ти који су се ангажовали на изградњи дјечијег игралишта у Чесми, подјели саобраћајних тракица дјеци у школи, организовали смо акцију добровољног давања крви… и сада покушавају вјероватно да се дио тих заслуга припише њима, иако нису прстом мрднули када је требало, каже Горан Арбутина, један од кандидата за савјет МЗ у Чесми из већ чувеног ФК "Рекреативо".

Редакција Фронтал.РС овдје мора стати и посвједочити, будући да смо пратили активности екипе Рекреатива, којој је фудбал само изговор за организацију на локалном нивоу, а чија је кампања у циљу унапређења стања у спорту, клубу и насељу које воле, нешто што превазилази интересе клуба из "бетон лиге".

Од Ненада Јанковића (алијас др Неле Карајлић) и Емира Кустурице, који су постали чланови ФК "Рекреативо", низ познатих личности су потписали чланску карту овог клуба и Чесма је захваљујући њима постала вјероватно најпознатије насеље из Бање Луке. А то је промоција коју питање да ли је и читав град постигао у тако кратко вријеме.

– Када се градило дјечије игралиште, лично сам контактирао једну од тих дјевојака и питао да ли би се млади људи у њиховој странци ангажовали мало, да направе нешто за то игралиште? Умјесто тога, они су од Главног одбора своје странке тражили новац за учешће у некаквом уличном баскету у Лакташима.

Никада ништа нису урадили за насеље, а сада покушавају да се представе људима као да су они та млађа екипа која се труди нешто да уради. Надам се ипак да ће људи препознати стварне чињенице и оне људе који нешто раде за своју околину, нада сe Горан Арбутина, уочи избора за савјет МЗ у суботу 09.04.2011.

Фронтал.РС (под именом, презименом и доменом) биће тамо и пренијети вам утиске са тренутно најзанимљивијих политичких дешавања у земљи. Високу политику смо већ одавно сви заборавили…

Што и није ни чудно, обзиром колико су нам примања ниска.0 КОМЕНТАРА

 1. Пеђа, немој бити скроман, знамо да је твој капацитет и твоја идеја да се промијени политичка ситуација на локалу 2012. године. Ех сада, како ће се то постићи видјећемо, ово је један мали корак за човјечанство, али огроман за ове мјесне заједнице.

 2. Moja prioritetna namjera je da prije lokalnih izbora, pokušam promjeniti svijest trenutne lokalne vlasti, odnosno natjerati ih da razmišljaju samostalno i donose odluke za dobrobit cijele zajednice. Ne želim da vjerujem, da će neki odbornik glasati npr. protiv izgradnje dječijeg igrališta, jer je njegov stranački šef glasao protiv. Po mom mišljenju, pobjedom nezavisnih kandidata u MZ, najviše će profitirati sama Gradska uprava. Kako? Pa, od sada će imati prave informacije sa terena, do njih će dolaziti glas običnog naroda i tačno će znati koji su problemi, čijim bi se rješenjem dovelo do kvalitetnijeg života. Drugi, koji će profitirati od ovih izbora, su političke partije čiji su članovi participirali u radu savjeta MZ. Jasno im je ukazano ko su neradnici u njihovim redovima i ko im je narušio ugled. U slučaju opstrukcije od strane GU i ignorisanja glasa naroda, sljedeći korak bi bio udruženo djelovanje nezavisnih u cilju promjene lokalne vlasti…

 3. Prvo, ni ja ne vjerujem da će odbornik glasati protiv igrališta slijedeći svog šefa, ali realnost je da oni često kopiraju one „gore“ o čemu svjedoče mladi omladinci u kojekakvim studentskim i sličnim organizacijama. Osim bahatog ponašanja ono što su pokupili od velikog vođe je da ne rade ništa, oni su navikli da kao mladi snsdovci samo putuju na račun partije, igraju turnire (basket fudbal) a jako malo je onih koji će zapeti i pokrenuti neku akcije. A kada je i pokrenu, onda je to pod uslovom da se to negdje silno zabilježi, pozovite 100 novinara i mi ćemo vam pokloniti 200 KM. Druga stvar, ako u ovim izborima i profitira GU na način da dobija prave info sa terena onda je to ono za šta se mi borimo, zar ne? Kažem mi, jer ja se borim sad u Česmi. Dosad niko nije znao šta se dešava, šta Savjet predlaže i sl. 10 godina u toj Česmi pobjeđuje SNSD a ništa nisu napravili (most je gradila gradska uprava i vlada RS u kojoj je bio SDS, molim lijepo). Navikli su na nezainteresovane seljake kojima je dovoljno da obećaju nešto kad zagusti i da bez problema uzmu glasove ili se uvale u Savjet i ništa ne rade. Sada mi pokušavamo da im pokažemo da tako više ne može. Zašto Savjet MZ nije pokrenuo inicijativu za izgradnju dječijeg igrališta ili djeci podijelio trakice kada su ulice uske, rasvjete nema? Zato što ih boli briga. PArtijski sljedbenici neće ništa da rade. Izvolite onda, dajte priliku drugima koji hoće! Nisam preveliki optimista, ali nadam se da ćemo poslije subote moći reći Česma – kuća svih nas. Ako i ne bude, trudićemo se da vršimo pritisak.

 4. Нажалост, ови избори немају ни тежину, нити мјесне заједнице имају овлаштења. Можда би се из мјесних заједница требали бирати посланици за скупштине општина, као из изборних јединица, па да морају радити на терену и обилазити своје МЗ. Овим људима желим све најбоље, али да не пате од мањка амбиција. нема нас ко повести, нема се шта чекати да се политичари побољшају, мора се освајати власт, одоздо па нагоре

 5. @slučajni prolaznik

  mi smo se uspjeli izboriti sa svim podmetanjima i baš smo danas razgovarali sa ekipom sa Starčevice i odlučili smo u subotu doći da vas podržimo, i da vam pomognemo savjetima oko samog procesa glasanja. Ima mnogo stvari na koje će te morati obratiti pažnju, inače će te biti prevareni. Prenijećemo vam naša iskustva iz centra i sa starčevice.

 6. Evo objasnjenje za kradju na Lausu. Prvo slagali su broj prisutnih i u zapisnih upisali da prisustvuje 226 gradjana iako ih je bilo oko 300. (Crvenoj furiji odgovaralo 226 jer su imali samo oko 120 svojih tako da oni koji su prosli bili su na granici natpolovicne vecine) Na zamjerku o broju prisutnih niko nije htjeo da reaguje. (Odbornik isper Skupstine grada Natasa Maric – Udovcic iz SNSD-a, strucni saradnik mjesne zajednice iz SNSD-a. Radno predsjednistvo 2 iz SNSD-a i jedan nezavisan). Nakon sto su slagali broj glasova prva lista za koju se glasalo bila je iz SNSD-a. Prvih pet koji su imali natpolovicnu vecinu dobijali su oko 120 glasova i to uz kradju jer radno predsjednistvo umjesto recimo 90 podignutih ruke izbroji 120. Poslije glasanja za prvih pet „crveni gradjani“ dobijaju upute da polako izlaze iz sale tako da njih oko 50 napusta glasanje a da pri tome niko (odbornik, strucni saradnik i predsjednistvo) ne zele da prebroje preostali broj prisutnih tako da je nemoguce proci jer pomjeraju se pragovi itd…
  Idemo dalje. Ljudi ogorceni pocinju galamiti, psovati i preostali kandidati i gradjani koji su dosli zbog njih napustaju zbor (jer bez utvrdjenog broja prisutnih i laznog brojanja glasova osudjeni su da izgube. Matematika je neumoljiva) i odlaze. Zanimljivo je da i nezavisni clan radnog predsjednistva sve napusta i Natasi Maric Udovcic naglasava da se radi o kradji, a ona gle cuda uopste ne reaguje. Dalje, jedan od savjesnih gradjana nadvikivanjem preostalim ljudima (ostali samo SNSD-ovci) sugerise da se Savjet mjesne zajednice bira bez clana predsjednistva i da to nije u redu. Medjutim Natasa Maric Udovcic sebi daje za pravo da tumaci Odluku o obrazovanju, organizaciji i nacinu finansiranja MZ i na svoju ruku bira novog clana predsjednistva (U odluci nista ne pise) i izbore privode kraju. Od devet clanova savjeta svi su iz SNSD-a i to isti ljudi koji su prethodne cetiri godine birali prioritete, a prioriteti su x-(.
  Pored toga glasali su ljudi iz drugih mjesnih zajednica odnosno Lausa 2. Tokom upiska u spiskove tvrdili su da pojedinci nisu na birackom spisku iako ljudi vec godinama glasaju itd…

  Savjet za subotu nezavisnim kandidatima.
  – Prvo i pod obavezno utvrdite tacan broj prisutnih na zboru gradjana i na tome insistirajte..
  – Zaduzite nekoliko svojih da takodje osim radnog predsjednistva broje glasove i na svaku nepravilnost trazite da se glasa ponovo.
  – Nemojte dozvoliti da se izbori prekinu i da dodje do nereda vrijedjana itd…
  – Trazite zrijebanje lista predlozenih kandidata, jer ljudi po inerciji glasaju za prve i oni po obicaju dobijaju najveci broj glasova.

  Toliko od mene, malo li je 😀

 7. Talas promjena se širi i dalje…Danas je u MZ Česma na izbore izašlo više od 200 nezadovoljnih građana, s ciljem da izabere nezavisne kandidate u Savjet MZ. Od izbornog debakla, vladajuće je privremeno spasio „nedostatak“ prostora, koji bi primio sve nezadovoljne, te su izbori odgođeni…Nezavisni kandidati su najavili da će sljedeći put na glasanje izaći svi stanovnici MZ Česma, pošto su svi nezadovoljni i dosadila su im lažna obećanja…

 8. Предраг Станковић, нови “познати“ предсједник МЗ Центар 2 и један од покретача акције.

  Ухапшена 24 осумњичена, заплијењени сканк и хероин
  …Бањалучка полиција је ухапсила 24 осумњичене особе у акцији на сузбијању трговине дрогом под називом „Бумеранг“, спроведеној јуче на подручју Бањалуке и Приједора. Заплијењена је одређена количина хероина, сканка и спида, неколико украдених аутомобила и више комада оружја.
  „Глас Српске“ сазнаје да је у Бањалуци ухапшен Пеђа Станковић, а полиција је претресла стан који користи у бањалучкој улици Драгомира Драге Малића у насељу Aнте Јакића.

  Кандидат
  „Глас Српске“ сазнаје да је Пеђа Станковић приликом избора за савјете мјесних заједница у Бањалуци правио проблеме. Он се наводно кандидовао за предсједника бањалучке мјесне заједнице Центар 2 и на свом „Фејсбук“ профилу позивао је да се гласа за њега. Мјештани улице Драгомира Драге Малића, који нису жељели да кажу име, запрепастили су се његовим хапшењем, уз коментар: – Он би да буде предсједник мјесне заједнице, а дилује дрогу.

  eee pedja, pedja….

 9. Врло тенденцизно написано од стране „објективних“ новинара Гласа и Независних. Колико их је заболио губитак МЗ најбоље говори податак да су претресали Мађо и Соколски, да су шамарли Огија Дубочанина и Ђолета Ђурђевића. Што се Пеђе тиче, ти Мативас, пронађи било којег грађанина из МЗ који је свједок да је он правио проблеме на изборима?! Питај одборницу града колико је био коректан однос при избору за Савјет МЗ, за разлику од већине других савјета у БЛ. Човјек који се „запрепастио“ његовим дјеловањем је вјероватно неко од комшија противкандидата који нису прошли као мали Шола или Р. С. или В. Малић који је једини промијенио више партија од Шпирића у РС. Такође, два свједока који су били на претресу Станковићевог стана свједоче да нису пронашли никакву дрогу у том стану. Питајте свједоке,причао сам с његовом породицом, једино о чему мисле је да је „спакован“ због МЗ. Момак је одлично зарађивао бавећи се пословима у вези снимања филмова, али је то некоме сметало. Радио је и 32. децембар и 12 звјездица и још низ пројеката. Никада није био агресиван, никада се није физички обрачунао са било ким и никада га нико није видио да користи или продаје дрогу, али ето вјерујте плаћеницима из Гласа, НН и Преса, који је промијенио уредника, јер се Горан није дао тек тако купити, али је овај Јаворац мекан. Као и његов новинар „истраживач“ О. Матавуљ..

 10. Такође, замолио бих новинаре Фронтала, да пресједе један дан у кафе бар Рингу, па да виде ко је предсједник наше МЗ. Копања. Па они Пеђи нису могли опростити што су их побиједили у „њиховој“ кући. Пеђа је побиједио тамо гдје живи Радмановић, Радојичић, Копања, Наградић, Мојовићи, ОКИ, ЖКК Млади крајишник и многи други поборници СНСД-а и владари наших судбина. Рекао сам ја Пеђи не иди у то. Звијери су то.