Велимировић: Процесуирати одговорне за злочине над Србима у Бљеску

ГРАДИШКА – Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић очекује да ће правосудни органи БиХ и Хрватске процесуирати одговорне за злочине почињене над Србима у операцији „Бљесак“ 1. маја 1995. године у западној Славонији. Велимировић, који је данас присуствовао сахрани седам чланова породице Вуковић на гробљу Брестовчина у Градишци, рекао је новинарима да […]

среда, април 6, 2011 / 17:14

ГРАДИШКА – Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић очекује да ће правосудни органи БиХ и Хрватске процесуирати одговорне за злочине почињене над Србима у операцији „Бљесак“ 1. маја 1995. године у западној Славонији.

Велимировић, који је данас присуствовао сахрани седам чланова породице Вуковић на гробљу Брестовчина у Градишци, рекао је новинарима да је велика штета што нико у Хрватској још није процесуиран за злочин над породицом Вуковић, као и друге злочине у операцији "Бљесак".

Шеф бањалучке канцеларије Института за нестала лица БиХ Милијана Бојић рекла је новинарима да су патолози појединачно за сваког убијеног члана породице Вуковић сачинили налаз и мишљење о узроку смрти.

"За поједине чланове породице Вуковић постоје налази патолога гдје се јасно види да им је пуцано с леђа, да имају прострелне ране и да је углавном ријеч о насилној смрти", истакла је Бојићева.

Она је рекла да се случај породице Вуковић већ налази на суду и да се води поступак у Хрватској, закључујући да је евидентно да је над овом пордицом почињен ратни злочин јер су као цивили са троје малољетне дјеце убијени у својим кућама.

"Није ми познато ко је правио квалификацију да се породица Вуковић води као `ратна штета`, јер се они у књизи несталих Хрватске воде као нестали цивили страдали у рату", закључила је Бојићева.

На православном гробљу Брестовчина у Градишци данас је сахрањено седам чланова породице Вуковић , међу којима је и троје дјеце, које су хрватске снаге убиле у западној Славонији 1. маја 1995. године у операцији "Бљесак".

Прије сахране, посмртне остатке породице Вуковић преузели су представници бањалучке Канцеларије Института за нестала лица БиХ од представника Канцеларије Владе Хрватске за заробљена и нестала лица на граничном прелазу Градишка, након чега су до сахране били у капели у гробљу Брестовчина.

Сахрани су присуствовавали помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Душко Милуновић, шеф бањалучке Канцеларије Института за нестала лица БиХ Милијана Бојић, представници Комисије Србије за нестала лица, члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ у оставци Милан Богданић, руководилац Оперативног тима РС за тражење несталих лица Горан Крчмар и директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић.

Опроштају од породице Вуковић присуствовали су и предсједник Републичке организације заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић, шеф Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац, представници Борачке организације Градишка, те многобројни чланови породице Вуковић, пријатељи из западне Славоније, те грађани Градишке.

Сахрану су организовали Удружење породица несталих и погинулих западне Славоније и чланови породице Вуковић, док су опело за убијене Вуковиће служили градишки свештеници.

Посмртни остаци седморо чланова породице Вуковић идентификовани су 29. марта у Загребу у групи од 17 жртава српске националности, у оквиру прве званичне идентификације српских жртава из "Бљеска", која је извршена у протеклих 16 година.

Ријеч о породицама двојице рођене браће. Једну породицу чинили су Милутин Вуковић (1945), његова супруга Цвијета (1950) и њихова тада осмогодишња кћерка Драгана.

Другу убијену породицу чинили су Ранко Вуковић (1955), супруга Анђелија (1959) и њихова дјеца – осмогодишња Гордана и једанаестогодишњи Горан.

Вуковићи су убијени у својој кући у селу Медари, рано ујутро 1. маја 1995. године, у првом налету хрватских снага када су хрватски војници ушли у српска села и направили покољ.

У акцији "Бљесак" страдало је укупно осам чланова породице Вуковић, али осми члан – Зоран, син Милутиновог и Ранковог брата, који је нестао код Окучана, још није пронађен. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *