Клуб утемељивача ХДЗ БиХ тражи повратак хрватске политике на 1994. годину

Уколико бошњачка страна буде упорно инсистирала на одбијању приједлога о повратку отетих позиција у Предсједништву БиХ и Дому народа Федерације БиХ /ФБиХ/, те онемогућавала да Хрвати сами могу бирати своје легитимне представнике, Клуб утемељивача ХДЗ-а БиХ сматра да је потребно вратити се на политичке позиције које су као конститутиван и суверен народ 1994. године унијели у ФБиХ.

петак, фебруар 4, 2022 / 15:09

На данашњој сједници Предсједништва Клуба утемељивача ХДЗ-а БиХ у Мостару закључено је да је потребно, уколико се за то стекну услови, наставити преговоре о измјенама Изборног закона, али само у оном дијелу који се тиче пресуде Уставног суда БиХ, те пресуде Европског суда за људска права из Стразбура које се односе на избор делегата у домове народа, те избор чланова Предсједништва БиХ.

Клуб утемељивача захтијева да се врати све оно што је отето, а што је било загарантовано Вашингтонским, Дејтонско-паришким, а након тога и Мостарским споразумом.

"Више од двије деценије трајале су ОХР-ове измјене Анекса четири Дејтонско-паришког мировног споразума које су Федерацију претварале у ентитет једног народа. Црвена линија је већ одавно пређена. Зато нико нема право било што око тога разговарати и у томе Клуб утемељивача даје пуну подршку хрватском преговарачком тиму на челу са предсједником ХНС-а и ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем", наводи се у саопштењу.

Клуб сматра да је лицемјерно од бошњачког преговарачког тима на челу са предсједником СДА Бакиром Изетбеговићем, системски одгађати преговоре, одуговлачити их и опструисати, те на крају цијелог процеса износити неистине о кривици америчких и европских медијатора и хрватске стране за пропаст.

"Посебно након што је бошњачка страна одбила чак осам хрватских приједлога за измјену Изборног закона БиХ, које је позитивним оцијенила и Венецијанска комисија. Истовремено, бошњачка страна у цијелом преговарачком процесу није понудила ниједан властити приједлог", навели су из Клуба утемељивача ХДЗ-а БиХ.Оставите одговор