Кина постаје сувласник Росњефта

Кинеска фирма Хуаронг Асет Менаџмент, под контролом државе, купила је 36,2 одсто удјела у пословној јединици приватног предузећа ЦЕФЦ Чајна Енерџи, преко којег ЦЕФЦ спроводи стицање удјела у руском нафтном гиганта Росњефту у вриједности 9,1 милијарди долара.

уторак, март 13, 2018 / 00:43

Према подацима ЦЕФЦ-а, у које је увид имала агенција Ројтерс, Хуаронг је платио удио у ЦЕФЦ-у у двије транше – једну у децембру и једну у фебруару.

Хуаронг је под контролом кинеског министарства финансија.

ЦЕФЦ Енерџи је прошлог септембра најавио планове за куповину 14,16 одсто акција у Росњефту од Гленкора и фонда Катар Инвестмент Оторити (КИА).

“Уобличена је коначна структура акционара Росњефта“, изјавио је главни извршни директор руског нафтног гиганта Игор Сечин за телевизију Росија, преноси Раша тудеј.

У оквиру дугорочног споразума, Росњефт и ЦЕФЦ Енерџи су 2017. године потписали уговор о испорукама нафте, према којем ће руска компанија снабдевати ЦЕФЦ са 60,8 милиона тона нафте годишње до 2023. године.

Споразум обухвата развој истраживачких и производних пројеката у Сибиру. Двије компаније планирају сарадњу и у области прераде, петрохемијске производње и трговању сировом нафтом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *