Саудијски краљ Салман у Ираку гради највећи стадион на свијету

Саудијски краљ Салман бин Абдулазиз Ал Сауд обећао је како ће у Багдаду, ирачкој пријестоници, изградити фудбалски стадион који може примити 135.000 људи, што ће га учинити највећим стадионом на свијету.

уторак, март 13, 2018 / 00:40

Планови о изградњи стадиона услиједили су након пријатељских договора високих функционера двије земље које су деценијама биле у лошим односима, почевши од инвазије на Кувајт када су ирачке снаге 1990. године напале хиљаду војника и запосјели главни град.

Нови стадион у Багдаду првобитно је требао бити грађен за 100.000 посјетилаца, али Саудијска Арабија одлучила је да подигне овај капацитет на 130 хиљада људи. Иницијативу за изградњу стадиона покренуо је краљ Салман када је телефонски контактирао ирачког премијера Хаидера ал-Абадија. Нови стадион биће дупло већи од тренутног највећег стадиона у Ираку под називом Басра Спортс Сити.

Саудијска Арабија намеће се Ираку као дио напора ограничења регионалног утицаја Ирана, док Багдад трага за економским користима блиске везе с Ријадом.

Ирак није домаћин међународних фудбалских утакмица посљедњих 30 година, с обзиром да је током инвазије на Кувајт уведен ембарго на одржавање утакмица. Забрана је кратко укинута 2012. године, али је нестанак струје током утакмице против Јордана у граду Ербил пресудио да Фифа поново уведе забрану. Фифа ће крајем марта одлучити да ли ће поново укинути забрану.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *