Кери: Претjерали смо у шпијунирању

Америчка шпијунажа у неким случајевима претjерала, рекао државни секретар САД Џон Кери. Недужни људи нису сносили никакве посљедице у томе, али је било покушаја да се прикупе информације, рекао Кери и додао да постоји много претjеривања у неким извjештајима о шпијунирању. Државни секретар САД Џон Кери изјавио је да је у неким случајевима америчка шпијунажа […]

петак, новембар 1, 2013 / 12:11

Америчка шпијунажа у неким случајевима претjерала, рекао државни секретар САД Џон Кери. Недужни људи нису сносили никакве посљедице у томе, али је било покушаја да се прикупе информације, рекао Кери и додао да постоји много претjеривања у неким извjештајима о шпијунирању.

Државни секретар САД Џон Кери изјавио је да је у неким случајевима америчка шпијунажа претjерала, што је признање Вашингтона без преседана у вријеме када су односи са Европом због масовног прислушкивања лидера и грађана прилично уздрмани.

Водећи амерички дипломата, како наводи АФП, такође жели да убиједи да такве мјере, које су затегле односе са савезницима као што је на примјер Њемачка, неће бити поново предузимане.

"Увјерам вас да недужни људи нису сносили никакве посљедице у томе, али је било покушаја да се прикупе информације", рекао је Кери, који је учествовао у видео конференцији у Лондону.

"Да, у неким случајевима се отишло предалеко. Наш предсједник је одлучан да се то разјасни, тако да нико неће имати осјећај да је злоупотријебљен", рекао је Кери.

Он је рекао и да је Вашингтон настојао да насумично пронађе начине да установи да ли је било неких пријетњи на које је требало да се реагује.

"У неким случајевима, што сам рекао и ја и предсједник, отишло се предалеко и ми ћемо обезбиједити да се то не понови убудуће", рекао је Кери.

У посљедњих недјељу дана, откако су објелодањени подаци о шпијунским активностима САД у Европи, у Вашингтону су боравили бројни високи званичници Њемачке и Европске уније.

Касније ове недеље, у Вашингтон ће отпутовати и шефови њемачких домаћих и страних обавјештајних агенција, јавио је Ројтерс.

Меркелова је раније затражила да се до краја године успостави договор САД и Берлина и Париза о нешпијунирању и обустави илегално прислушкивање америчких савезника у Европи.

Керијеве оцјене, које је као транскрипт објавио Стејт департмент, дошле су као одговор на питања постављена и њему и британском државном секретару Вилијему Хејгу поводом програма надгледања који спроводи америчка влада.

Кери је већи дио одговора дао правдајући потребу прикупљања података због терористичких пријетњи и истакао да Вашингтон није једини који то ради.

"Многи, многи дијелови света били су предмет тих терористичкиих напада. Као одговор на њих, САД и друге земље раде заједно", рекао је Кери.

"Ми смо спријечили рушење авиона, дизање зграда у ваздух и убијања људи, јер смо на вријеме дошли до тих планова", истакао је Кери и критиковао неке извјештаје о наводном шпијунирању које је објелоданио одбјегли амерички обавјештајац Едвард Сноуден.

"Тако је једног дана објелодањено да је прислушкивано 70 милиона људи. Не, то се није догодило. Постоји много претјеривања у неким извјештајима", напоменуо је амерички државни секретар.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *