Карзаи прекида преговаре са талибанима

Авганистански предсједник Хамид Карзаи рекао је да његова влада више неће преговарати са талибанима. Он је додао да га је убиство Бурханудина Рабанија натјерало да се фокусира на дијалог са Пакистаном. Карзаи, обраћајући се групи религијских лидера, рекао је да међу талибанима нема партнера за разговор и да је немогуће пронаћи њиховог вођу мулу Омара. […]

субота, 1 октобра, 2011 / 14:03

Авганистански предсједник Хамид Карзаи рекао је да његова влада више неће преговарати са талибанима.

Он је додао да га је убиство Бурханудина Рабанија натјерало да се фокусира на дијалог са Пакистаном.

Карзаи, обраћајући се групи религијских лидера, рекао је да међу талибанима нема партнера за разговор и да је немогуће пронаћи њиховог вођу мулу Омара.

"Гдје је он? Не можемо наћи Савјет талибана", рекао је он.

"Долази доносилац поруке и представља се као изасланик Савјета талибана и затим убија, а они нити потврђују нити демантују. Према томе, не можемо ни са ким разговарати осим са Пакистаном", рекао је Карзаи.

Бивши авганистански предсједник Рабани преговарао је са талибанима, али је погинуо у самоубилачком нападу талибана који се представио као мировни изасланик, јавља Би-Би-Си.

Савјет религијских вођа похвалио је мировне напоре Рабанија и строго осудио његово убиство.

Прошле седмице, америчка војска оптужила је шпијунску агенцију Пакистана за помагање милитантној мрежи Хакани у недавном нападу у Кабулу.

Пакистански министар спољних послова рекао је да би САД могле да изгубе Пакистан као савезника ако настави да јавно оптужује Исламабад за подршку милитантима.

Амерички предсједник Барак Обама позвао је на нове акције против пакистанских милитаната, припадника мреже Хакани.

"Пакистан мора да се активно укључи у рјешавање проблема у вези са активностима групе Хакани, а не да их пасивно пусти да дјелују са имунитетом у неким пограничним регионима", рекао је Обама.

Пакистан је у више наврата одбацио тврдње да подржава групу Хакани, али аналитичари кажу да Исламабад у спровођењу спољне политике често склапа савезе са милитантима.