MMФ:Стабилност Србије је циљ

Међународни монетарни фонд /ММФ/ саопштио је данас да је циљ новог финансијског аранжмана који је постигао са Србијом да се одржи макроекономска и финансијска стабилност земље тако што ће јој се пружити додатне гаранције против спољних ризика. Извршни одбор ММФ-а је у четвртак одобрио стенд-бај аранжман Србији у износу од 1,1 милијарду евра, за који […]

субота, октобар 1, 2011 / 13:07

Међународни монетарни фонд /ММФ/ саопштио је данас да је циљ новог финансијског аранжмана који је постигао са Србијом да се одржи макроекономска и финансијска стабилност земље тако што ће јој се пружити додатне гаранције против спољних ризика.

Извршни одбор ММФ-а је у четвртак одобрио стенд-бај аранжман Србији у износу од 1,1 милијарду евра, за који је Влада Србије најавила да ће га третирати као аражман из предострожности, чија средства неће користити ако за то не буде било потребе.

ММФ оцјењује да је Србија само дјелимично интегрисана у регионални ланац снабдјевања Европске уније, али да и те постојеће трговинске везе, у случају економског успоравања, могу тешко погодити српски извоз.

С друге стране, комотан ниво девизних резерви Србије, флексибилан курс и релативно безбједни индикатори банкарских фондова ризика, пружају добру прву линију одбране.

Ипак, ризици преливања ризика из региона су високи и релативно висок износ аранжмана треба да ојача финансијске бранике Србије, наводи се у саопштењу ММФ-а.Оставите одговор