Kамерон: Либија је доказ да се у УН мора другачије радити

Британски премијер Дејвид Камерон је јуле највећи дио говора у Генералној скупштини Уједињених нација посветио Либији и Арапском прољећу , који су, како је оцијенио, показали да је потребан нови начин рада УН. УН треба да покажу да можемо не само да будемо јединствени у осуди, већ и уједињени у акцији, дјелујући на начин који […]

петак, 23 септембра, 2011 / 05:25

Британски премијер Дејвид Камерон је јуле највећи дио говора у Генералној скупштини Уједињених нација посветио Либији и Арапском прољећу , који су, како је оцијенио, показали да је потребан нови начин рада УН.

УН треба да покажу да можемо не само да будемо јединствени у осуди, већ и уједињени у акцији, дјелујући на начин који је у складу са оснивачким принципима УН и излазећи у сусрет потребама људи , рекао је Камерон у генералној дебати.

Он је оцијенио да ти догађаји, такође, представљају велику прилику за многе који су дуго били обмањивани од својих влада.

То је истовремено прилика, али и одговорност да се помогне народима у сјеверној Африци и на Блиском истоку да остваре своје наде о изградњи отвореног и демократског друштва, рекао је Камерон, али је упозорио да не треба понављати грешке Запада гдје мисле да ти људи желе демократију на исти начин.

„Не треба да настојимо да наметнемо западне вриједности, нити јединствени модел том региону. Демократија је процес, а не догађај. Укљученост у владање је много више од обичног чина гласања”, рекао је британски премијер.

Он је подсјетио да је свјетска организација имала кључну улогу у одобравању међународне акције у Либији, али је оцијенио да УН нису ефикасније од држава које се окупе да наметну своју вољу .

У овом случају, коалиција држава широм западног и арапског свијета имала је воље да дјелује, тако су спријечили "да се у Бенгазију не понове Сребреница и Руанда, рекао је Камерон".

Он је, такође, позвао народе тог региона да не одбаце нешто што никада заиста нису ни имале, а то је отворену, фер и транспарентну економију, која се показала као најбољи начиин за стварање богатства.

Британски премијер је додао да УН имају одговорност и према Палестинцима, пошто је кључни дио Арпског прољећа право Палестинаца да државу.

„Много је спекулација о томе шта ће се овде догодити ове недеље. Будимо начисто: никаква резолуција неће сама по себи бити замјена за политичку вољу неопходну за мир. До мира ће доћи само када Палестинци и Израелци сједну и разговарају једни с другима, начине цомпромисе, изграде повјерење и сагласе се”, рекао је Камерон.Оставите одговор