Како то изгледа кад изумиремо у бројкама

У Републици Српској је регистрована најнижа стопа природног прираштаја од оснивања! Пише: MSc Александар Мајић, демограф, ПМФ Бања Лука Према званичном саопштењу Републичког завода за статистику Републике Српске у 2015. години, број умрлих је био већи од броја живорођених за чак 5.702 лица. На простору Републике Српске од 2002. године присутна је негативна стопа природног […]

петак, 6 маја, 2016 / 08:29

У Републици Српској је регистрована најнижа стопа природног прираштаја од оснивања!

Пише: MSc Александар Мајић, демограф, ПМФ Бања Лука

Према званичном саопштењу Републичког завода за статистику Републике Српске у 2015. години, број умрлих је био већи од броја живорођених за чак 5.702 лица.

На простору Републике Српске од 2002. године присутна је негативна стопа природног прираштаја. У том интервалу, само на основу негативне природне промјене Српска је изгубила око 46.000 становника или 3.500 хиљаде на годишњем нивоу.

Изразито негативна вриједност природног прираштаја условљена је смањењем наталитета и повећањем стопе смртности сатновништва. Наиме, стопа наталитета се за петнаестак година смањила за 38%, док је у истом временском периоду број умрлих повећан за 1/3, међусобним дјеловањем економских, друштвено-социјалних, биолошких и психолошких фактора.

Незапосленост, сиромаштво, политичке кризе, условљавају све касније склапање брака. У петнаестак година, на простору Републике Српске, просјечна старост невјесте при ступању у брак се помјерила око 2 године са 26,3 на 28,2.

Смањење стопе нупцијалитета, повећан број развода и све касније ступање у брачну заједницу, детерминисали су повећање просјечне старости мајке при рођењу дјетета за више од двије године. Тако да мајке у Републици Српској у просјеку рађају са 29 година док се за прво дијете одлучују са 27,2 године. На смањење броја рођених посебно утиче емиграција младог (репродуктивног) контингента становништва.

На повећање броја умрлих лица највише утиче нарушена старосна структура и пораст популације, тзв. бејби-бум ера у укупној популацији.

Природна депопулација у мањем обиму присутна је и у Федерацији БиХ. Према подацима Федералног завода за статистику у 2015. Број умрлих од броја рођених тамо је био већи за 2.034 лица.0 КОМЕНТАРА

 1. Ocigledno da se mladima ne ostaje u Bajinij basti tamno sive boje!
  Inace vec davno ranije je prof Mladenovic pisao o fenomenu bijele kuge u srpskom narodu i vec tada je / na zalost tacno prorekao da ce u R.Srbiji 2050 biti skoro 2 x manje stanovnika.
  Mnogo je mladih koji nisu ni sverceri ni narkomani ali radije bjeze u inostranstvo gdje im do 40 godine glavni cilj da dobije vizu te zemlje i da se finansijski oobezbijede….

 2. Iz Srpske bježe kao iz Sirije.
  Baja se pobrinuo da bez opaljenog metka protjera sve što vrijedi. Bježe djeca glavom bez obzira spašavajući gole živote.

  Školski primjer državnog terorizma.
  Nedomubogdabogda, a neće mu dati, jer zločine raditi, a uzdati se dobru, ne može.

  Žao mi je samo što će mu unuci i njihova djeca ispaštati, ni krivi ni dužni za nedjela monstrumdede.

  Još gora kazna je imati poharane milijarde, a biti hamuzov tata.
  Ono kada se izmedju prike feudalca, i smrti, čovjek odluči za ovo drugo.

 3. Стварањем амбијента за изумирање становништва власти у комплетној БиХ су показале највећу одговорност према будућности наше земље.
  Нема ту програма,стратегије онако сами од себе смо постигли оно што Јапан планира и тешко спроводи.
  Гледао сам један документарац о Јапану,тамо је умјетност имати потомство. Згросзио сам се како се Јапан понаша према својим становницима а даје огромне паре и донације у вукојебине као што је БиХ. Јапан је појединачно највећи донатор у БиХ ако се не варам.
  Углавном Јапан има план да умањи број становника за 10 000 000 људи јер је ресурса све мање на земљи.Ако неко жели дијете нема боловања,трудничког,породиљског као у БиХ,жена практично нема више мјеста у друштву нико јој неће дати посао,потомство је могуће имати само уз помоћ цијеле породице тј. солидарношћу и помоћи родитеља а млади отац може да рачуна на два посла до пензије или док не умре у градском превозу.
  Текст сам прочитао и он представља само бројке,живот је нешто друго,никоме ништа не дугује,људи се морају борити ако хоће опстанак.