Како ТАНЈУГ јавља: Извјештавање медија о Младићу

РТС први јавио, ХРТ се "сјетио" да је Младић почео у Книну, РТРС пушта уратке Сенс ТВ. Јавни сервис Републике Српске осим што је изненађен, потпуно је дезорјентисан, пошто за ову прилику има спреман само документарни филм Сенс ТВ, агенције који прати сва догађања у Хагу. БН телевизија је поново покушала бити шармантна на свој […]

четвртак, 26 маја, 2011 / 15:36

РТС први јавио, ХРТ се "сјетио" да је Младић почео у Книну, РТРС пушта уратке Сенс ТВ.

Јавни сервис Републике Српске осим што је изненађен, потпуно је дезорјентисан, пошто за ову прилику има спреман само документарни филм Сенс ТВ, агенције који прати сва догађања у Хагу.

БН телевизија је поново покушала бити шармантна на свој начин, па је у вријеме док су на РТС емитовали живи програм поводом хапења, емитовали ТВ филм Клопка за генерала.

Б92: Младићу одузета рука

Хрватска телевизија на свом сајту истиче наслов "Добра вијест за цијели свијет", а извјештавању говори о "геноциду у Сребреници 1995. због покоља 8000 Бошњака и за 43-мјесечну опсаду Сарајева." Упадљиво им је неугодно што нико други сем њих не спомиње да је Младић каријеру почео у Книну.

Б92 сазнаје да Младић није био прерушен, није имао браду нити се опирао хапшењу.

-Такође, како сазнајемо, видно остарелом Ратку Младићу, који се у Лазареву представљао као Милорад Комадић, одузета је једна рука – наводи Б92.

Ал Џазира почиње свој извјештај са "човјек који је водио Србе кроз најкрвавији сукоб након другог свјетског рата". Он и караџић су синоним за етничко чишћење, али је Сребреница најтежи случај због кога се Младић терети, наводи Ал Џазира.

Русија данас оцјењује да је на Србију бачена стигма кривца за све што се дешавало на простору бивше Југославије крајем 20 вијека, те да је због тога очигледна жеља данашње власти да га што прије види пред хашким трибуналом.

И поред тога, оцјењују да ово неће довести до експресног помака Србије у придруживању ЕУ, те да је ту и даље очекује дуг пут.

СиЕн Ен и БиБиСи се утркују да што чешће помену да је затворено једно "мрачно поглавље", наведу што више епитета којим ће се приказати ужаси рата, али је упадљиво да не користе израз "геноцид" већ "масакр" када говоре о Сребреници. И једни и други шпекулишу са максималистичком цифром од 8000 убијених у овом граду.

То надокнађују различитим саговорницима, од Мухамеда који се јавља из Сарајева, младића који је избјегао из Сребренице и прича о својим сјећањима, па до упадљиво острашћених експерата на ББС. Упадљив је био пензионисани британски официр Боб Стјуарт, који је је вијест о хапшењу експресно назвао "изврсном".

-Он је првокласни ратни злочинац. Одговоран је за опсаду Сарајева, за убијање цивила, и командовао је српском војском која је напала Сребреницу, гдје је након обећања да то неће учинити, убијено на хиљаде муслиманских мушкараца и дјечака. Могу смао рећи да сам одушевљено овом вијешћу- рекао је Стјуарт, некадашњи комадант британских снага у БиХ.

БиБиСијев дописник из Београда истиче да еј тешко прецијенити значај овог догађаја, додајући да многи људи у Србији осјећају да је њихова земља била Младићев талац, те да је прикључење ЕУ било ван дневног реда док је он био на слободи.