Јужно од Каира ниче нова пријестоница Египта вриједна 45 милијарди долара

Египатска влада одлучна је у намјери да усред пустиње, неких 45 километара југоисточно од Каира, сагради нову пријестоницу. Овај пројекат би могао коштати најмање 45 милијарди долара, док ће и пријатељска Кина учествовати у финансирању.

петак, септембар 30, 2016 / 12:42

Египатска влада одлучна је у намјери да усред пустиње, неких 45 километара југоисточно од Каира, сагради нову пријестоницу. Овај пројекат би могао коштати најмање 45 милијарди долара, док ће и пријатељска Кина учествовати у финансирању.

Радови су на војној земљи величине 700 квадратних километара већ почели, а нови град би могао бити дом за пет милиона људи. Рок за завршетак изградње је 2021. година.

Многи се, узимајући у обзир лошу економску ситуацију у којој се Египат тренутно налази, питају одакле земљи толико новца за један овако амбициозан пројекат. Кинеска компанија Фортун Ленд Дивелопмент објавила је како улаже чак 20 милијарди долара у овај пројекат.

Поред овога, кинеско јавно предузеће финансираће и изградњу 14 владиних зграда, трговачку зону, као и највећу конференцијску салу на тлу Африке са 5.000 мјеста.

У току су и преговори двију земаља о изградњи универзитета у новом граду, а улога Кине у овом пројекту само је још један у низу примјера како овај азијски гигант искориштава своје богатство како би проширио утицај широм свијета.

У пројекат су укључене и арапске јавне грађевинске компаније које се слажу како је овакво нешто требало бити изграђено још прије 20 година, с обзиром на то да Каиро постаје премали те како у њему већ живи трећина цјелокупне египатске популације.

Нови центар живљења увелико би олакшао влади Египта, премјестио би многа радна мјеста, нарочито државне институције и отворио нова. Египат има проблема са седам милиона људи који су као службеници запослени у јавним институцијама, а нови град би направио простора за приватно предузетништво.

На пустињском градилишту већ је саграђено неколико стотина стамбених зграда, хиљаде радника убрзано ради на изградњи путне и друге инфраструктуре, а званичници неименовани град већ називају новом административном пријестолницом Египта.

Неке од гласина које су се појавиле након што је најављена градња и пресељење многих државних институција у овај град, укључујући и предсједничку палачу која се налази на тргу Тахрир, јесу демонстрације које су се током година догађале, а у случају нових побуна, владине институције које се налазе усред Каира, могле би постати лака мета бијесних побуњеника. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *