Гарантном фонду РС пропало 1,6 милиона КМ гаранција?

Гарантни фонд Републике Српске покренуо је шест извршних поступака за принудну наплату 1,6 милиона КМ по основу издатих гаранција фирмама за добијање кредита.

петак, септембар 30, 2016 / 12:38

Гарантни фонд Републике Српске покренуо је шест извршних поступака за принудну наплату 1,6 милиона КМ по основу издатих гаранција фирмама за добијање кредита.

Извршни поступци покренути су прошле године против пет дужника, а у Гарантном фонду појашњавају да је већи број покренутих поступака него дужника због тога што се против дужника Планинско добро Рогатица воде поступци пред два суда с обзиром на то да је различита њихова надлежност у зависности од тога да ли се плијени покретна или непокретна имовина.

Највећи износ Гарантни фонд потражује од Геронтолошког центра „Слатекс“ у ликвидацији и то 1,19 милиона КМ.

Влада РС, која је основала „Слатекс“, почетком ове године донијела је одлуку о његовом гашењу, а осим Гарантном фонду, „Слатекс“ је остао дужан милионе КМ и Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) РС и радницима.

Од Планинског добра из Рогатице Гарантни фонд потражује 306.013 КМ, од „Фамоса“ из Источног Сарајева принудно наплаћује 120.713 КМ, а од ПР „Рој“ из Костајнице 16.221 КМ, наведено је у Извјештају од раду и пословању Гарантног фонда за 2015. годину који ће разматрати Народна скупштина РС на наредној сједници.

Гарантни фонд потражује и 31.079 КМ од Планинског добра Невесиње у којем је прошле године покренут стечаја, а њихова потраживања суд је у цјелости признао.

Фонд је у току 2015. године издао 14 гаранција у износу од 3,6 милиона КМ, а укупно је до сада издао гаранације у вриједности од 22,9 милиона КМ. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *