Јуче прослава формирања ХВО у Дервенти, данас сјећање на њихов минули рад у Сијековцу

Код спомен-крста у порти цркве Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу код Брода данас су положени вијенци у оквиру обиљежавања 31 године од злочина над Србима у овом насељу који су починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ.

недеља, 26 марта, 2023 / 11:24

Вијенце су положили изасланици предсједника Републике Српске и српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић, конзул Србије Драган Протић.

Код спомен-обиљежја вијенце су положили и делегација Парламентарне скупштине БиХ, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, делегације општина Брод, Вукосавље, Петрово и градова
Добој и Дервента, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Претходно је у Цркви Свете великомученице Огњене Марије у Сијековцу служен парастос убијеним српским цивилима.

Организатор обиљежавања је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, убили су 26. марта 1992. године у Сијековцу девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Најмлађа жртва свирепог злочина имала је 17, а најстарија 72 године, док је у злочиначком походу запаљено 15 кућа и црква.

Био је то први масовни злочин и прије него што је почео оружани сукоб у БиХ који су починиле регуларне снаге хрватске војске и паравојне муслиманско-хрватске формације.

Чланови породица Мартић и Дујанић убијени су 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан догодио се покољ у Сијековцу.

У документима Борачке организације Брод наводи се да је током 1992. године у Сијековцу убијено 46 српских цивила.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.