Вучић: НАТО прави посебан блок у Европи, под утицајем САД

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће се мијењати динамика односа Србије са Европом и изразио наду да ће то бити у позитивном свјетлу, али је додао да за то постоје ограничавајући фактори, а то су санкције Русији и Косово и Метохија.

недеља, март 26, 2023 / 11:17

Вучић очекује да ће током љета, конкретно од јуна кренути снажнији замах да Украјина, пошто је немогуће да војно побиједи, буде примљена у ЕУ, као и да ће се САД и ЕУ конкретно одредити према Кини коју су оквалификовали као "стратешког ривала", тако да Србија треба да гледа како у тој прекомпозицији да се позиционира и сачува своју економију и Косово и Метохију.

Он је навео да Американци праве посебан блок унутар Европе који ће чинити Пољска, Балтичке земље и Украјина.

"Имаћете земље које су веће од француске по броју становника. Ако додате томе и Румунију, онда тај квинтет или секстет постаје најмоћнији у Европи, а под директним је утицајем Америке", изјавио је Вучић за ТВ "Пинк".

У осврту на изјаву аустријског новинара Кристијана Вершолца, који је рекао да је од предсједника Србије сазнао да ће почети рат у Украјини, Вучић је рекао да то није велика тајна, да није никакав аналитичар, али да је такав ток догађаја био предвидив.

"Можете у својој архиви погледати моју изјаву од 25. новембра 2021. године. Приликом састанка са предсједником Русије Владимиром Путином у Сочију, он ни три минута није говорио о Украјини. Раније је увек Украјина била тема и по 40 минута. Тада сам схватио да је Путин одлучио и онда рекао да се припрема много тога тешког у свијету", додао је Вучић.

Он је позвао грађане Србије да 22. априла дођу на Аеродром "Батајница" гдје ће бити презентација свега оног чим располаже Војска Србија, поручивши да је Војска Србија данас десотоструко снажнија него што је била раније.

Он је навео да ће на приказ војних средстава бити највећи до сада и представљено све чиме Војска Србија располаже.

"Биће 1.500 комада оруђа, оружја ће бити значајно више и све чиме располаже ПВО", рекао је он.

Вучић је рекао да је поносан због великог одзива на конкурс за припаднике Специјалних јединица, рекавши да је то велика снага за Србију.

"Без војске смо ништа, зато војску градимо и чинимо да она буде снажнија", рекао је он.Оставите одговор