Још једна вјежба са Американцима, која не изазива пажњу – Координација 2021

Министар обране БиХ Сифет Поџић и начелник Заједничког стожера ОС БиХ генерал-пуковник Сенад Машовић у сриједу 23. липња 2021. године међу високим су узваницима посјетили судионике међуресорне симулацијске вјежбе заштите и спашавања у БиХ "Координација 2021”.

среда, 23 јуна, 2021 / 23:05

Иначе, ОС БиХ тј. Министарство одбране шаљу саопштења само на латиници, те ово што читате даље, као и увод, просто је пресловљено на српско писмо:

Вјежба за радним столом у неколико различитих модула главним се својим дијелом од 21. до 25. липња 2021. године одржава у Дому ОС БиХ у Сарајеву. Циљ вјежбе је тестирање међународне сурадње и координације институција у БиХ, као и невладних организација, у подручју планирања и приправности за изванредне ситуације те оцјена способности пружања информација за јавност. Међу високим узваницима били су и министар сигурности БиХ Селмо Цикотић, амерички велепосланик у БиХ Њ.Е. Ериц Нелсон, заповједник Националне гарде Марyланд геберал-бојник Тимотхy Гоwен, заповједник НАТО Стожера Сарајево бригадни генерал Ериц Фолкестад и остали високи представници надлежних институција у БиХ.

Вјежба се одржава у оквиру Програма цивилне и војне сарадње и припреме за изванредне ситуације Министарства обране САД-а, који подржава партнерске државе НАТО-а у изградњи капацитета за приправност и одговор на природне и друге несреће, уз посредовање Национале гарде америчке савезне државе Марyланд, Уреда за обрамбену суарадњу (ОДЦ) Велепосланства САД у БиХ и америчког тима цивилно-војног програма за случајеве нужде (ЦМЕП).

"У одговору на природне и сличне несреће МО и ОС БиХ по важећем су закону четврта, односно посљедња инстанца за пружање помоћи становништву и надлежним цивилним органима," изјавио је тим поводом министар Поџић. "Међутим, пракса је показала да се потреба за ангажирањем Оружаних снага у нашој држави покаже одмах по избијању саме несреће те да су ОС БиХ врло често у снагама првог и најбржег одговора на катастрофу. МО и ОС БиХ, у оквиру својих могућности, законских задатака и ограничених финансијских средстава, увијек ће бити спремно одговорити на позив. Али нам је посебно драго помоћи цивилним институцијама на свим разинама државе и ентитета да они даље развију своје способности одговора на природне несреће, па можда једног дана и без наше помоћи".

"Босна и Херцеговина и подручје Балкана сеизмички су активни с могућношћу разорних земљотреса о чему нас уче искуства из прошлости, а што се потврђује и данас. Посљедњих година свједоци смо и све већег утицаја климатских промјена широм свијета које за посљедицу имају губитак живота и велике материјалне штете. Због тога све више постоји потреба за правовременим и брзим извјештавањем, ефикасном комуникацијом, организацијом и изградњом капацитета за рјешавање оваквих изванредних изазова”, рекао је министар сигурности БиХ Селмо Цикотић. ""Када се догоди природна или друга несрећа једино рјешење је бити добро припремљен. Посвећени смо координисаном раду свих надлежних институција и организација како бисмо спасили животе и спријечили патњу".

Сценариј симулацијске вјежбе "Координација 2021”, који се реализира без активности на терену, настао је као резултат једногодишњег рада кроз низ радионица о планирању вјежби у изванредним ситуацијама, односно разорног земљотреса на подручју БиХ и сусједних земаља. Вјежба пружа пригоду за континуирано побољшање ефективности и учинковитости интерних процедура институција у БиХ.

Уред за односе с јавношћу