Још један руководилац Рио Тинто одлази због уништавања пећине Абориџина

Директор аустралијске рударске компаније "Рио Тинто” Симон Томпсон изјавио је да је одговоран за уништавање светих археолошких локалитета у Аустралији и да се неће кандидовати за нови мандат на челу фирме.

четвртак, 4 марта, 2021 / 11:57

Бивши извршни директор компаније "Рио Тинто” Жан-Себастијан Жак поднио је оставку у септембру због уништавања пећине на западу Аустралије у којој су Абориџини живјели 46.000 година.

Компанија је експлозивом уништила пећину у клисури Јукан ради приступа руди гвожђа. Пећина је била свето мјесто за домородачке заједнице.

Томпсон је навео да је уништавање пећине у мају "бацило сјенку на успјех компаније у 2020. години” и да је он "одговоран за пропусте који су довели до тог трагичног догађаја”.

"Трагични догађаји у клисури Јукан извор су личне туге и дубоког жаљења, као што представљају и јасно кршење вриједности које баштинимо као компанија”, додао је Томпсон, преноси Бета.

Представник традиционалних аустралијских заједница Џејми Лоу описао је одлазак Томпсона као неопходан корак који су домороци захтијевали од уништавања пећине у мају.

"Мислимо да је до културне промјене унутар Рио Тинта требало да дође одмах и веома је лоше што смо на то чекали осам мјесеци”, казао је Лоу.

Компанију су прошле године напустили и високи функционери Крис Солсбери и Симон Нивен, након гнева акционара због уништавања пећине.

Влада савезне државе Западна Аустралија обећала је да ће измијенити законе о аутохтоном наслијеђу који су омогућили Рио Тинту да легално уништи свето мјесто.Оставите одговор