Рударски гигант уништио пећине Абориџина старе 46.000 година

Британско-аустралијски рударски гигант Рио Тинто извинио се што је експлозијом уништио 46.000 година старе пећине Абориџина у Западној Аустралији које датирају из последњег леденог доба, преноси ББЦ.

уторак, 2 јуна, 2020 / 21:08

Пећине у клисури Јукан, у регији Пилбара, уништене су прошле недеље приликом радова на проширењу рудника. Оне су драгоцјене за културу Абориџина и спадају међу најстарија позната мјеста на којима су откривени трагови абориџинске присутности.

“Извињавамо се због невоље коју смо узроковали”, рекао је Крис Салисбури, извршни директор компаније. “Изражавамо своје поштовање народу Пууту Кунти Куррама и Пиникура (ПККП)”, рекао је. ПККП су традиционални власници тог мјеста.

Прије и послије

Експлозив је активиран у недељу у близини пећине у складу с дозволама државних власти издатим прије седам година, навео је Рио Тинто у саопштењу.

Само годину дана након издавања дозволе, у археолошким ископинама у једном од склоништа откривени су најстарији познати примјер коштаног алата у Аустралији, наоштрена кенгурова кост стара 28 хиљада година и плетеница за косу стара 4.000 година, за коју се вјерује да се носила као појас.

Тестови ДНК косе показали су генетску везу с домороцима који данас живе не том подручју. Ископавањима у 2014. пронађен је и један од најстаријих примјера брусног камена у Аустралији.

Локална абориџинска заједница саопштила је да су традиционални власници тек 15. маја сазнали да Рио Тинто планира да детонира експлозив у близини пећина, након што је компанија затражила приступ том мјесту.

Покушаји преговора с рударском компанијом да одустане од експлозија нису успјели и речено је да експлозив не може сигурно да се уклони нити може да се остави недетониран, изјавили су.

“Свјесни смо да је Рио Тинто испунио своје правне обавезе, али озбиљно смо забринути због нефлексибилности регулаторног система”, казао је представник Абориџина.

Предсједник Земаљског одбора ПККП Џон Ешбуртон рекао је да је то “разоран ударац” за заједницу. “Само је неколико познатих локалитета Абориџина у Аустралији који су стари као Јукан”, рекао је и нагласио да је локалитет и међу најстаријима у свијету.

“Наш народ је дубоко узнемирен и тужан због уништења пећина и дубоко жалимо због губитка повезаности с нашим прецима, као и с нашом земљом”, казао је.

Аустралијски министар за абориџинску заједницу Кен Вајат, који је и сам Абориџин, рекао је да је “несхватљиво да се наставило с детонирањем” и додао како се чини да је то била “истинска грешка”. “У овом случају државни закони нису успјешни”, закључио је он.1 КОМЕНТАР

  1. Талибани и Исламска држава су злато,они су званично варвари.
    Ово у Аустралији оставља човјека без коментара,брине ме и тешко је вјеровати каква мржња води бијелу енглеску копилад која је свјесно минирала колијевку Аустралије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *