Јевстигњејева из Њујорка: Инцку се не може вјеровати, не постоји потреба за ОХР

Позиција Народне скупштине Републике Српске, која резолуцијом захтијева затварање ОХР, не може се занемарити, рекла је Ана Јевстигњејева, замјеник шефа мисије мисије Русије у УН, на сједници Савјета безбједности о извјештају Валентина Инцка о ситуацији у БиХ.

среда, 5 маја, 2021 / 11:18

Она је рекла да Русија не види потребу за постојањем ОХР, и позвала је на његово брзо затварање, а да "пет плус два" услова и циљева треба да буду прилагођени данашњој реалности.

Навела је и да су увјерени да пуну одговорност за оно што се дешава у БиХ и за њену будућност треба да сносе легално изабране власти у складу са њиховим овлашћењима.

Ако су могуће било какве промјене Дејтона, то је само резултат добровољно постигнутог споразума између три народа и два ентитета, истакла је она и додала да спољно мијешање у послове суверене државе и једностране санкције против легитимних представника у БиХ су неприхватљиви.

Она вјерује извјештај високог представника не одражава стварно стање ствари у земљи, да су поједини елементи пристрасни и извађени из контекста и да их произвољно тумачи како би се "уклопио" у његову верзију догађаја.

Указала је и да је забрињавајући тренд повећаног мијешања високог представника у одређене локалне послове који се огледа у ивјештају, као и искривљавање историјских догађаја, те да својим поступцима он само изазива напетост, а ни на који начин не доприноси напретку међуетничког дијалога.

Русија препручује високом представнику да се уздржи од широког тумачења свог мандата, као и да питања сарадње између БиХ и НАТО и ЕУ нису у надлежности ОХР.

Рекла је да Русија поштује суверенитет и територијални интегритет БиХ, њена три конститутивна народа и два ентитета, и устврдила да се проблеми могу рјешавати само унутрашњим дијалогом.

Што се тиче измјене Дејтона, рекла је да је то могуће само уз унутрашњи и слободни договор у БиХ.

Инцку је савјетовала да престане да се понаша као самоименовани генерални гувернер и да се ставља изнад закона и демократских институција владавине закона, те поручила како не може бити говора о било каквим ванредним инструментима високог представника.

Као традиционално достојну алтернативу, предлажемо да се чланови Савјета безбједности упознају о извјештају који је припремила Влада Републике Српске, истакла је Јевстигњејева.