Јемен: Предсједник тражи заштиту за демонстранте

САНА – Предсједник Јемена Али Абдулах Салех наредио снагама безбједности да заштите демонстранте који траже окончање његове 32 године дуге власти. До сада је у сукобима у Јемену погинуло 15 људи. "Салех је синоћ наложио снагама безбједности да спријече све сукобе и директну конфронтацију између присталица и противника владе и влада је апеловала на демонстранте […]

четвртак, фебруар 24, 2011 / 12:12

САНА – Предсједник Јемена Али Абдулах Салех наредио снагама безбједности да заштите демонстранте који траже окончање његове 32 године дуге власти.

До сада је у сукобима у Јемену погинуло 15 људи.

"Салех је синоћ наложио снагама безбједности да спријече све сукобе и директну конфронтацију између присталица и противника владе и влада је апеловала на демонстранте да предузму све превентивне мјере како би спријечили инфилтрацију појединаца који покушавају да изврше насиље", наведено је у саопштењу из Салеховог кабинета.

Влада је обећала да ће наставити да штити права грађана на мирно окупљање и слободу изражавања, поручено је у саопштењу.

До сада је петнаест људи погинуло у немирима који у Јемену трају од прошле седмице, а Салех је проучио да неће попустити пред противницима који се залажу за анархију.

Његове присталице наоружане палицама и ножевима често покушавају да разбију протесте опозиције у престоници Сани и другим градовима.

Девет посланика парламента напустило је у сриједу Салехову владајућу странку, у знак протеста због, како су навели, насиља владе над демонстрантима, али 80 одсто посланика и даље подржава предсједника.

Они су Салеху упутили захтјев за хитно спровођење реформи и реструктурисање војске како би она боље одражавала сложено јеменско друштво и како би допринијела процесу транзиције у истинску демократију.

Салех је већ обећао уступке опозицији, између осталог, и да ће отићи са власти по окончању мандата 2013. године и да га неће наслиједити син, али опозиционе странке не вјерују његовим позивима на дијалог.Оставите одговор