Војске земаља региона у заједничкој мисији у Авганистану?

ПОДГОРИЦА – Начелници штабова земаља Америчко-јадранске повеље (А-5) разговараће у четвртак у Подгорици о заједничком учешћу оружаних снага тих држава у међународној мисији у Авганистану (ИСАФ). На састанку ће учествовати земље чланице А-5 – Црна Гора, БиХ, Хрватска, Македонија и Албанија, и представник оружаних снага САД, које су, такође, потписник повеље. Како је речено у […]

четвртак, фебруар 24, 2011 / 10:20

ПОДГОРИЦА – Начелници штабова земаља Америчко-јадранске повеље (А-5) разговараће у четвртак у Подгорици о заједничком учешћу оружаних снага тих држава у међународној мисији у Авганистану (ИСАФ).

На састанку ће учествовати земље чланице А-5 – Црна Гора, БиХ, Хрватска, Македонија и Албанија, и представник оружаних снага САД, које су, такође, потписник повеље.

Како је речено у Министарству одбране Црне Горе, на састанку ће се разговарати о формирању заједничке јединице инструктора која би обучавала авганистанску војску и полицију.

Из Министарства одбране су навели да је тренутно у оптицају више различитих идеја о могућем заједничком ангажовању припадника оружаних снага земаља А-5 у мисији у Авганистану.

Састанак у Подгорици једна је од активности уврштених у листу приоритета за вријеме предсједавања Црне Горе овом иницијативом.

НАТО је саопштио да снажно подржава овакав регионални аранжман у области војне сарадње.

Из Министарства одбране Црне Горе су указали да би одлука о слању заједничких инструктора морала да се верификују у свим парламентима држава чланица А-5.

Састанак у Подгорици је једна од активности уврштених у листу приоритета за вријеме предсједавања Црне Горе овом иницијативом.

Из Министарства одбране Црне Горе указали су да би одлука о слању заједничких инструктора морала да се верификујe у свим парламентима држава чланица А-5.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *